RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Корисна насолода: дієтолог розповів, чому варто їсти вишні і черешні в сезон

Про користь полуниці, яка містить вітамін С та антиоксиданти, не сумнівається жодна людина, яка дбає про правильний раціон харчування. Варто також не проґавити період вишень та черешень, адже ці ягоди є корисним компонентом здорового збалансованого харчування. Лікар-дієтолог Олег Швець розповів, чому ці ягоди мають корисний ефект для організму.

На сторінці у Facebook лікар детально пояснив, чим багаті черешні та вишні. "Свіжа вишня та черешня багаті вітамінами й мінералами. Порція (100 грамів) містить 10,4 міліграма вітаміну С, що становить майже 16% від рекомендованої добової норми вітаміну С. Вони також є хорошим джерелом вітаміну B6, калію, магнію та клітковини. Сто грамів ягід без кісточок містить 50 калорій, 1 грам білка, менш як 1 грам жиру, 10 грамів вуглеводів, 1,6 грамів клітковини", - уточнив Олег Швець.

Читайте також: Лікар відповіла, з якого віку можна робити лазерну епіляцію і чи шкодить вона здоров'ю.

Фахівець акцентував увагу на тому, чому вишні та черешні – це невичерпне джерело вітамінів. "Ключовим серед них є вітамін С, який допомагає організму засвоювати залізо, виробляти колаген і захищати клітини від пошкодження. Крім того, вони містять вітаміни А т К, мінерали калій, магній і кальцій. Вони також є джерелом антиоксидантів, таких як бета-каротин, і важливої поживної речовини холін", - висловився Швець.

За словами лікаря, вишневий сік допомагає м’язам швидше відновитися після інтенсивних фізичних вправ. "Зокрема, марафонці, які пили цей напій протягом кількох днів до та після забігу, краще відновлювалися після тривалої дистанції. Інше дослідження показало, що коли бігуни пили терпкий вишневий сік двічі на день протягом тижня перед тривалими змаганнями, вони відчували менше болю під час бігу", - підкреслив він.

Вишні і черешні - невичерпне джерело вітамінівФото: facebook.com/oleg.shvets.545

Олег Швець додав, що ці ягоди допомагають при цукровому діабеті. "В одному невеликому дослідженні 19 жінок з діабетом ті, хто пили терпкий вишневий сік щодня протягом 6 тижнів, схудли, у них знизився артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Це не означає, що сік вбереже від діабету. Але він є хорошим вибором серед напоїв для тих, у кого вже є захворювання", - наголосив він.

Також вживання солодкої черешні або терпкої вишні допомагає краще спати. "Дослідження показують, що цей ефект відчувається протягом кількох днів. Потрібно їсти 25 солодких черешень або близько 100 терпких вишень на день. Вишні є джерелом мелатоніну, гормону, який важливий для сну. Найпростіший спосіб отримати таку кількість вишень — випити концентрований сік", - уточнив Олег Швець.

Читайте також: Як харчуватися, щоб не було анемії: лікар назвала продукти, багаті на залізо.

Лікар запевнив, що вживання солодкої черешні або терпкої вишні допомагає запобігти раку, зменшуючи запалення, яке може призвести до виникнення ракових клітин.

Корисні ці ягоди і для серця. "Вишні та черешні багаті на поліфенольні антиоксиданти, які захищають серце від пошкодження клітин і зменшують запалення. Дослідження понад 84 000 людей показало, що ті, хто отримував більше поліфенолів у своєму раціоні з таких продуктів, як вишня, мали менший ризик серцевих захворювань", - додав він.

Олег Швець розповів і про те, що антоціани, які надають вишні червоний колір, пов’язані з покращенням здоров’я мозку, мислення та пам’яті. "Одне дослідження показало, що вживання вишневого соку щодня протягом 12 тижнів покращує мовлення та пам’ять у людей похилого віку з легкою або помірною деменцією", - пояснив лікар.

Швець додав, що при наявності синдрому подразненого кишечника, або інших функціональних кишкових розладів надмірне вживання вишень чи черешень може посилити симптоми. Відповідно вживати черешню і вишню треба невеликими порціями.

  • Раніше ми писали, яка денна норма води для дорослих і дітей.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я