RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Як харчуватися, щоб не було анемії: лікар назвала продукти, багаті на залізо

Анемія або недокрів'я – найпоширеніше захворювання крові, яке пов'язане з дефіцитом заліза в організмі. Саме брак цього елемента в раціоні та його погане засвоєння можуть бути причиною анемії. Дієтолог Світлана Фус розповіла, як харчуватися для профілактики захворювання та які продукти тваринного і рослинного походження містять залізо.

"Кількість заліза в організмі міцно пов’язана з нашим хорошим самопочуттям і працездатністю. Воно допомагає не тільки дітям рости здоровими і сильними, але і дорослим залишатися молодими та енергійними. Хвороблива блідість, ламкі нігті, млявість, сонливість, запаморочення – типовий портрет володаря анемії і дефіциту заліза", - нагадала лікар.

Читайте також: Чому організм втрачає залізо і як розпізнати симптоми анемії.

Фото: instagram.com/dietolog.fus

Що робити, щоб не було анемії

За словами Світлани Фус, у продуктах харчування залізо присутнє у двох формах: гемовій та негемовій.

Гемове залізо можна знайти у продуктах тваринного походження, а саме: яловичині, печінці, птиці, рибі.

Негемове залізо можна отримувати з продуктів рослинного походження: хліба, гречки, гранатів, гарбуза, зелених овочів.

"Однак не варто вважати, що, з’ївши дві ложки гречаної каші і яблуко, ви запасетеся цим цінним елементом. Тут важливо не тільки кількість отриманого заліза, але і те, скільки організм засвоїть його", - наголосила лікар.

З тваринних продуктів залізо засвоюється на 30%, з рослинних – лише 1-10%. Саме тому, за словами дієтолога, не рекомендується вегетаріанська дієта.

Якщо анемія вже "в наявності", тільки за допомогою правильного харчування її вилікувати важко. Відновити дефіцит, який виник, треба препаратами заліза, їх призначає лікар індивідуально з урахування усіх факторів (у т.ч. рівня гемоглобіну і феритину - білку, який сполучений з залізом, по ньому судять про запаси заліза в організмі).

Раніше дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну.

Цікаві новини для вас:

Вчені назвали дієту, яка продовжує життя жінок: що і неї входить.

Синці і носові кровотечі: які симптоми вказують на дефіцит вітаміну К.

Денну норму можна покрити харчуванням: які продукти містять селен.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я