RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Може призвести до неприємних наслідків: як недосип впливає на організм людини

Під час війни кожна людина зіткнулася з питанням – як зберегти здоровий сон та самопочуття, адже постійни тривоги, стрес та переживання негативно впливають на наш організм та можуть спровокувати низку хвороб. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла про всі аспекти, пов’язані з таким важливим для людського організму періодом відпочинку як сон.

Читайте також: Денну норму можна покрити харчуванням: які продукти містять селен.

На своєму YouTube-каналі лікарка детально розповіла про наслідки недосипу та дала хороші поради, як подбати про себе та свій сон.

"Сон – це не просто період відпочинку для організму, це надзвичайно важливий елемент здорового способу життя. Повноцінний сон має дуже велике значення для того, щоб ми були емоційно та фізично здорові", - наголосила Оксана Скиталінська.

Лікар нагадала, що сон людини складається з двох фаз: повільного і швидкого сну, які йдуть циклами. За весь нічний сон таких циклів приблизно 4-5. "У фазі повільного сну активується парасимпатична нервова система, зменшується артеріальний тиск, уповільнюється серцевий ритм, зменшується частота дихання і підвищується активність травної системи. Відбувається енергетичне відновлення організму, людина стає більш готовою до ранкового сну. У фазі швидкого сну все відбувається з точністю навпаки", - розповіла Оксана.

Вона додала, що у фазі повільного сну помирає більше людей із серцевою недостатністю, а у фазі швидкого сну – із артеріальною гіпертензією.

Читайте також: Як впоратись із батьківським вигоранням: психіатр дала дієві поради.

За словами лікаря, якщо ми тривалий час спимо менше ніж сім годин, згодом може розвинутись цукровий діабет II типу, людина швидко набиратиме зайву вагу. Загалом порушується робота гормонів насичення і голоду, які контролюють наш апетит, також можуть виникнути хвороби серцево-судинної системи. А хронічний недосип призводить до погіршення когнітивних здібностей, зокрема уваги, концентрації, пам’яті.

"Якщо не вистачає нічного сну, щоб відновитися, можна використати денний час. У перші половині дня ви можете на 15-30 хвилин поспати. Якщо заснути важко, можна просто лежати, це дасть можливість мозку трохи перезавантажитись і знайти сили", - порадила лікар.

"Під час постійного стресу, коли ми не спимо, рівень кортизолу і гормону адреналіну в організмі дуже високий. Ці гормони прискорюють частоту серцевих скорочень і людина часом сама не може впоратись. Потрібно дотримуватись гігієни сну. Тобто перед сном не варто робити сильні фізичні вправи, інтенсивні тренування перед сном можуть викликати збудження організму. Найкраще – це звичайна ходьба. Вживати каву і чай недобре, бо це стимулятори, які підвищують бадьорість організму та заважають природному процесу засинання", - наголосила лікар.

Скиталінська також зауважила, що добре за годину до сну випити склянку теплого молока, додавши пів чайної ложки меду. Не варто вживати жирну, смажену їжу. Кімнату варто провітрити, за годину добре прийняти теплий душ та повечеряти овочевим гарніром.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я