RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Як часто ходити на плановий огляд до мамолога і з якого віку: відповідь лікаря

Рак молочної залози - поширене онкологічне захворювання серед жінок, і важливо вчасно проходити медичні огляди, аби запобігти негативним наслідкам. Детальніше про це під час розмови з акушером-гінекологом Людмилою Шупенюк розповів мамолог Євген Божок.

"Є дуже суттєва проблема, яка називається рак молочної залози. Цим захворюванням хворіє велика кількість жінок, - говорить експерт. - Якщо говорити про Україну, то ще щороку це близько 20 000 жінок, у яких підтверджується рак молочної залози. Тому для виявлення цієї хвороби якомога раніше треба проходити ті чи інші діагностичні обстеження".

Читайте також: Харчування для профілактики раку: лікар розповіла, що має бути у раціоні.

Фото: Getty Images

Як часто проходити огляд

"Це буде залежати від того, має жінка скарги чи ні, а також в залежності від її віку. Якщо говорити про жінок до 30 років, то огляд бажано проходити раз на рік і доповнювати клінічний огляд обов'язково ультразвуковим обстеженням. Тому що саме ультразвуковий метод діагностики дозволяє виявити пухлину на тій стадії і в тих розмірах, коли вона взагалі може не відчуватися жінкою при самообстеженні", - ділиться лікар.

"Якщо говорити про жінок 40+, то бажано проходити обстеження раз на один-два роки. Це обстеження вже буде називатися рентгенівська мамографія, а також ультразвікова звукова діагностика, - додає він. - Ці методи є взаємодоповнюючими, і вони також дозволять виявити хворобу на тому етапі, коли вона ще немає жодних клінічних проявів".

Читайте на тему: Операція Анджеліни Джолі: лікар пояснив, навіщо актриса видалила молочні залози.

Є багато пухлин, які жінка може виявити сама методом самодіагностики, якщо він проводиться на регулярній основі. Більшість медичних асоціацій, які займаються вивченням лікування раку молочної залози, виявили, що метод самодіагностики не призводить до зменшення кількості смертей від раку молочної залози. Це може вказувати на те, що коли жінка сама знаходить проблему, на жаль, хвороба вже отримала свій розвиток.

Спеціаліст говорить, що самопальпацію жінка може проводити під час водних процедур з урахуванням того, що є гелі, які роблять тіло більш слизьким, і саме під час цього найкраще виявляються ті пухлинки, які жінка може знайти сама. Але варто пам'ятати про те, що цей метод не є самодостатнім і має досить низьку чутливість.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я