RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Операція Анджеліни Джолі: лікар пояснив, навіщо актриса видалила молочні залози

У 2013 році Анджеліна Джолі зробила операцію з видалення молочних залоз. На той момент акторці було 37 років, акторка не мала раку, але генетичний тест показав, що ризик його розвитку становить 87%. В інтерв'ю на YouTube-каналі акушера-гінеколога Людмили Шупенюк мамолог Євген Божок пояснив, як жінки можуть визначити ризик спадкового раку грудей, та в яких випадках такі радикальні операції можуть бути виправданими.

Читайте також: У Олівії Манн діагностували рак: актриса перенесла подвійну мастектомію.

Анджеліна Джолі зробила подвійну мастектомію до того, як у неї розвинувся рак Фото: Getty Images

Нагадаємо, що Анджеліна Джолі пройшла обстеження на гени BRCA, оскільки її мама та бабуся рано померли від раку молочної залози. "Моя мама боролася із хворобою протягом 10 років і пішла з життя у 56 років. Моя бабуся померла у 40 років. Я сподіваюся, що мій вибір дозволить мені прожити трохи довше", - говорила знаменитість про своє рішення.

Український мамолог пояснив, що у випадку Джолі йдеться про превентивну мастектомію - видалення молочних залоз до того, як рак може розвинутися. Акторка для цього мала серйозні причини, оскільки вона зробила аналіз і проконсультувалася з онкологами.

"Коли ми говоримо про BRCA-гени, то йдеться про молекулярну діагностику. На сьогоднішній день відомі два гени, носії яких мають більш високий ризик розвитку раку молочних залоз. При носійстві гена BRCA-1 такий відсоток може коливатися від 40 до 80%. На жаль, це стосується і раку яєчників. При носійстві BRCA-2 це десь до 70%. У будь-якому випадку це відсоток досить значний, щоб думати про те, що потрібно зробити щось профілактично", - каже Євген Божок.

Читайте також: Мамолог пояснив, як носіння бюстгальтера впливає на здоров'я та форму грудей.

Молекулярну діагностику на гени BRCA мамолог радить робити жінкам, у яких уже виявили карциному молочної залози віком до 50-60 років, а рак носить мультицентрический характер, тобто поширений місцево. Також це слід робити жінкам, чиї близькі родички мали таку хворобу.

"Якщо мова про молодих жінок, у яких мама мала рак молочної залози, то це теж дуже актуально. Тому що йдеться про спадковість раку, - каже лікар. - Ми знаємо на сьогодні, що спадкові форми зустрічаються приблизно у 10-15 % від усіх випадків раку молочної залози. Це не так мало, і таке обстеження дає нам можливість зрозуміти, чи її ризик хвороби становить 20-25%, або 80%. Це дві великі різниці".

Дізнайтеся також, у якому віці жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я