RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Чи можна пити каву на голодний шлунок: нутриціолог дала відповідь

Багато людей не уявляють свій ранок без кави, і на рахунок вживання даного популярного напою у мережі можна знайти безліч інформації. Цього разу лікар-нутриціолог Яна Українська пояснила, чи варто пити каву на голодний шлунок і якій категорії людей не рекомендується це робити.

Відповідь на це питання експертка дала під час розмови з переможницею конкурсу "Міс Україна Всесвіт-2023", співачкою та авторкою пісень Ангеліною Усановою. Так, фахівчиня зазначила, що вживати чи не вживати каву перед прийомом їжі - особиста справа кожного, і тут варто опиратися на власне самопочуття.

Читайте також: Сонливість замість бадьорості: чому після кави хочеться спати.

Фото: unsplash.com

"Не можна сказати, що це корисно чи некорисно. Все індивідуально. Якщо людина має неприємні відчуття, пов'язані з роботою шлунково-кишкового тракту (печія, здуття), або якщо людина має захворювання ШКТ (гастрити, виразки і т.д) - у таких випадках кава може подразнювати стінки шлунку і створювати негативні симптоми.

Тоді ми радимо каву вживати після прийому їжі, - пояснює нутриціолог. - Якщо ж людина добре себе почуває і її нічого не турбує, то кава без нічого (без додавання цукру, вершків чи молока - в інакшому випадку це рахується як повноцінний прийом їжі), навпаки, може стимулювати виділення жовчі, стимулювати перистальтику шлунка. Це може бути корисно для людей, у яких є закрепи".

Читайте на тему: Що таке матча і чим корисний цей модний японський чай.

Окрім того, раніше дієтолог Світлана Фус ділилася, як заварювати каву таким чином, щоб отримати максимум користі. Вона пояснювала, що найкраще для цього використовувати паперові фільтри, оскільки через них безперешкодно проходять цінні поліфеноли - антиоксиданти із кавових зерен. Також експертка радила обирати каву саме в зернах:

"Молота втрачає частину свого аромату, тому найсмачнішою буде подрібнена безпосередньо перед заваркою. Уникайте розчинної, яку отримують внаслідок складних промислових процесів".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я