RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Чи можна перестати хропіти: лікар назвав прості способи зробити сон тихішим

Хропіння – поширена проблема серед дорослих людей. За словами лікаря-гастроентеролога Олега Швеця, який також є консультантом із громадського здоров'я МОЗ України, постійне хропіння може стати причиною реальних проблем. Мова не тільки про те, що людина, яка хропе, заважає спати своєму партнерові. Хропіння також пов'язане з обструктивним апное - порушенням дихання уві сні, яке підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Читайте також: Лікар назвала 5 корисних звичок, які допоможуть покращити сон.

Лікуванням хропіння та апное займаються отоларингологи та сомнологи. Але є прості практики, які можна спробувати самостійно. У Facebook лікар порадив, як зменшити хропіння і зробити сон тихішим.

Фото: Getty Images

Правильна поза для сну

Коли людина лежить на спині, її м'яке піднебіння та основа язика опускаються до задньої стінки горла. У такій позі люди хропуть найчастіше. Якщо спати на боці, хропіння можна уникнути. Деякі люди використовують для цього спеціальні подушки, інші пришивають до задньої частини піжами тенісні м'ячики, які заважають перевертатися на спину.

Нова подушка

Цей пункт стосується не стільки переваг ортопедичних подушок, скільки їх чистоти. Якщо в подушці багато пилу, алергени можуть подразнювати слизову оболонку носоглотки і викликати хропіння. Лікар рекомендує чистити подушки від пилу раз на пару тижнів.

Здорова вага

Зайва вага може спричинити хропіння. Пов'язаний цей фактор із надлишком жирової тканини навколо шиї, яка здавлює горло в лежачому положенні. Якщо ця причина для вас актуальна, схуднення може допомогти перестати хропіти.

Читайте також: Чи потрібно рахувати калорії, щоб схуднути: дослідники назвали більш дієвий метод.

Відмова від алкоголю

Під впливом алкоголю тонус м'язів задньої стінки горла знижується. Через це хропіти можуть навіть ті люди, які зазвичай сплять тихо. Щоб не провокувати хропіння, лікарі радять утриматися від вживання спиртних напоїв за 4-5 годин до сну.

Лікуйте нежить

Закриті носові ходи можуть бути причиною хропіння, тому нежить, що затягнувся, не можна залишати без лікування. Якщо ніс закладений, перед сном його можна промити розчином солоної води, приймати гарячий душ.

Пийте достатньо рідини

Якщо людина п'є недостатньо, слиз, який виробляється у її носоглотці, стає більш в'язким. Через це хропіння посилюється, тому за рівнем гідратації слід стежити. "Щодня жінкам рекомендують вживати близько 2,2 літрів рідини, а чоловікам - 2,7 літрів", - пише Олег Швець.

Дізнайтеся також, за скільки годин до сну не можна пити каву.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я