RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чому вночі хочеться їсти і як це впливає на здоров'я: відповідь дієтолога

Переїдання є шкідливою харчовою звичкою, так само, як і вживання їжі у надто пізній час. Чому так робити не слід та які наслідки тягне за собою така дія, детально пояснила на своєму YouTube-каналі лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

"Ця особливість пов'язана з рецепторами до гормонів мелатоніну та дофаміну в мозку. Мелатонін - це гормон, який утворюється в мозку з настанням вечора, який забезпечує міцний сон та оновлення тіла під час сну. А дофамін - це нейромедіатор, який дає відчуття задоволення, - пояснює фахівець. - Вночі чутливість дофамінових рецепторів, які містяться на поверхні клітин, вища, і це призводить до того, що тістечко і серіал стають ідеальним поєднанням для нічних об’їдань - чим пізніше, тим смачніше".

Читайте також: Чи можна їсти фастфуд при здоровому харчуванні: нутриціолог дала відповідь.

Фото: Getty Images

За словами експертки, подібний сценарій і стає причиною того, що люди несвідомо підсідають на "пізнє задоволення": чим менше радості та задоволення вони отримують вдень, тим сильніше хочеться розтягнути його ввечері. Окрім того, в більшості випадків зсув "харчового вікна" призводить до "синдрому нічної їжі", коли люди сильно наїдаються пізно ввечері і навіть вночі.

То як пізні прийоми їжі впливають здоров'я

Скиталінська озвучила основні наслідки, серед яких такі:

поступове порушення вуглеводного обміну.

"Важливі гормони - інсулін та нічний гормон мелатонін тісно взаємодіють. У нормі рівні гормону сну мелатоніну та інсуліну перебувають у взаємозворотних відносинах: високий інсулін знижує рівень мелатоніну та перешкоджає його виробленню. Надлишок світла та вуглеводів увечері стимулює вироблення гормону інсуліну, порушує якість сну, а пізній час вечері погіршує засвоєння вуглеводів", - зазначає експертка.

"У свою чергу - зниження вироблення мелатоніну веде до вкорочення тривалості сну і з часом знизить чутливість до інсуліну. Хороша чутливість до інсуліну пов'язана з міцнішим здоров'ям. У людини чутливість до інсуліну регулюється циркадним ритмом, зменшуючись увечері та вночі", - продовжує ділитися вона.

За її словами, вранці та вдень інсулінорезистентність мінімальна, вуглеводи миттєво засвоюються, тоді як ввечері знижується чутливість і жирової, і м'язової тканин та печінки до інсуліну.

Люди, які з'їдають третину і більше свого добового раціону після 18 години, мають більш високий рівень глюкози, інсуліну та глікованого гемоглобіну у крові, вищий ризик цукрового діабету та підвищеного артеріального тиску.

Читайте на тему: У яких продуктах містяться вітаміни групи В: що додати до раціону.

Фото: Getty Images

"А поєднання об’ємного сніданку та легкої вечері допомагає краще контролювати рівень глюкози в крові порівняно із поєднанням "легкий сніданок-щільна вечеря", різниця рівнів інсуліну та глюкози відрізнялася у експериментальних груп на 20%", - пояснює Скиталінська.

Дієтолог підсумовує, що звичка пізно наїдатися небезпечна ризиками ожиріння, саркопенії (зниження кількості м'язів), депресії, тривожними розладами і навіть розвитком ракових захворювань. Вчені з'ясували, що пізня їжа ввечері підвищує ризик раку грудей. Також їжа на ніч погіршує роботу соматотропного гормону (СТГ), який пов'язаний із нічною аутофагією (самоочищення клітин). Чим більше їжі вночі, тим гірше сон та відновлення.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я