RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Слід частіше змінювати і мити: які предмети на кухні найбільше забруднюються мікробами

Дотримання чистоти на кухні захищає нас від харчових інфекцій, і хоча експерти не радять гнатися за стерильністю, все ж є предмети, які потребують ретельнішого прибирання. Мікробіологиня Олена Лівінська розповіла ресурсу доказової інформації про здоров'я "Бережи себе", на що звернути увагу насамперед.

Читайте також: У будинку і на продуктах: чим небезпечна пліснява для здоров'я людини.

Фото: pexels.com

Обробні дошки

За словами спеціалістки, для м'яса, риби та яєць потрібно мати окремі обробні дошки, які після використання потребують ретельного миття з мийним засобом. Причина в тому, що на цих продуктах можуть бути потенційно небезпечні бактерії, зокрема й фекального походження.

Кухонні рушники

Олена Лівінська розповіла, що найкраще міняти кухонні рушники щодня. Основна причина в тому, що під час роботи на кухні ми використовуємо їх для витирання розливів, не дуже ретельно вимитих рук, посуду, фруктів та овочів. Усе це сприяє поширенню хвороботворних мікроорганізмів.

Кухонні губки

Мікробіологиня попередила, що всього на 1 кубічному сантиметрі кухонної губки може жити в 7 разів більше бактерій, ніж людей на планеті. Будучи вологими, просоченими залишками їжі, вони є ідеальним середовищем для розмноження бактерій. "Майже завжди з них можна висіяти кишкову паличку, – каже Олена Лівінська. – Тому кухонні губки варто регулярно міняти (принаймні раз на тиждень), добре мити і, найголовніше, сушити: губка не повинна лежати мокрою на дні раковини".

Читайте також: Яка консервація може бути небезпечною для здоров'я: є ризик отруєнь.

Фото: pexels.com

Холодильник

Хоча за низької температури в холодильнику мікроорганізми розмножуються досить повільно, пліснява в таких умовах все одно росте. Якщо ви не хочете, щоб продукти в холодильнику псувалися та гнили, слід частіше в ньому прибирати, викидати несвіжу їжу, витирати розливи та забруднення.

Спеції

Мало хто знає, що спеції часто стають розсадниками мікробів, включаючи сальмонеллу. Саме тому експертка радить купувати спеції, які пройшли попередню обробку та упаковані належним чином. Особливо це стосується спецій, який ви додаєте до салатів та інших готових страв.

Дізнайтеся також, якою небезпечною харчовою інфекцією можна заразитися через м'ясо та молоко.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я