RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Дуже корисний сезонний фрукт: дієтолог розповіла, чому зимою варто їсти хурму

Одним із корисних продуктів в осінню пору є гарбуз, а з настанням зимового періоду фахівці радять додати до свого раціону хурму. Детальніше про користь цієї ягоди розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, її слова цитує газета “Сільські вісті”.

"Ця яскраво-сонячна осіння ягода не лише смачна, а й дуже корисна. Хурма насамперед справляє благотворний вплив на серцево-судинну систему. Вітаміни C і P, що є в її складі, зміцнюють стінки судин і нормалізують артеріальний тиск. А калій і фруктоза підтримують нормальну роботу міокарда", - зазначається у джерелі.

Читайте також: Полегшує кашель та загоює рани: дієтолог розповів про корисні властивості меду.

Фото: unsplash.com

Інші корисні властивості цього продукту:

  • хурма допомагає очистити судини та покращує кровообіг головного мозку;
  • у її складі багато йоду, тому вживання цього компоненту - ефективна профілактика хвороб щитовидної залози. З цієї ж причини ця ягода корисна буде й тим, хто займається розумовою працею;
  • вміст калію і природних цукрів робить хурму відмінним антидепресантом, допомагає зняти напруженість та розслабитися;
  • також у цій ягоді, окрім калію, є фосфор – важливий мікроелемент, що мають позитивний вплив на наші кістки, зуби, волосся та нігті;
  • хурма є одним із найсолодших плодів: чверть його складу становлять глюкоза і фруктоза, а з'ївши два-три компоненти, можна повністю позбутися голоду.

Скиталінська радить вживати цей продукт людям, які мають проблеми із серцем, оскільки, за її словами, організм використовуватиме цукор хурми для живлення серцевого м'яза. При цьому рівень глюкози у крові залишатиметься незмінним. Також людям, які приймають сечогінні препарати, часто доводиться додатково вживати препарати з солями калію. Однак, як пояснює експертка, прийому зайвих компонентів можна запобігти, додавши до раціону хурму, абрикоси або яблука.

Дієтолог зазначає, що хурма має сечогінну дію, і це одна з найголовніших властивостей ягоди, через що її вважають майже лікарським засобом у кардіології. "Необхідно їсти 3-4 плоди на день, чергуючи їх із трьома 100-грамовими порціями гарячого молока. Результати такого лікування помітні уже на другий день, потрібно лише на цей час скоротити до мінімуму споживання інших продуктів. До речі, для лікування згодяться як свіжі, так і сушені плоди, ефект від цього не зміниться. За 4-5 днів ваш організм відпочине від сечогінних препаратів, і вони знову діятимуть ефективніше", - розповідає Скиталінська.

Також у цьому компоненті міститься магній, що сприяє зниженню ймовірності утворення каменів та допомагає вивести з організму солі натрію, а висока концентрація вітаміну С допомагає підвищити імунітет. За словами фахівця, в одній хурмі близько 80% щоденної потреби людини в аскорбіновій кислоті (вітамін С).

Читайте на тему: Що готувати з гречки, щоб отримати від неї максимум користі: поради дієтолога.

Фото: unsplash.com

У списку інших корисних компонентів: вітамін А, бета-каротин, лютеїн, лікопен криптоксантин. "Ці речовини діють як антиоксиданти в організмі, зменшуючи окислювальний процес і запобігаючи ознакам передчасного старіння. Тож, якщо хочете захистити себе від появи зморщок, вікових плям, втрати шкірою еластичності і тонусу, слабкості м’язів і ряду інших станів, їжте хурму", - наголошує спеціалістка.

Також хурма допомагає відновити нестачу вітаміну Е. Ягода містить бетулінову кислоту, яка є доведеною протипухлинною сполукою. Це може зменшити шанси на розвиток новоутворень.

Незважаючи на всі перераховані корисні властивості, цим продуктом не слід зловживати і не варто їсти більше двох фруктів на день. Особливо це стосується хворих на цукровий діабет і тих, хто схильний до надмірної ваги, оскільки ця ягода багата на глюкозу і легко засвоювані вуглеводи.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я