RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як зберегти гарний зір: корисні поради офтальмологів для здоров'я очей

Сучасні технології мають низку переваг, адже дозволяють нам отримувати відповіді на запитання у найкоротші терміни. Проте тривале сидіння за комп'ютером чи гаджетом також має й іншу, менш позитивну сторону, оскільки негативно впливає на здоров'я наших очей. Про те, як зберегти зір та запобігти можливим ускладненням, розповіли експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України. Відповідна публікація з'явилася на їхньому офіційному сайті з нагоди Міжнародного дня офтальмології, який щороку відзначається 8 серпня.

Читайте також: Не вбережуть ваші очі. Офтальмолог розвінчала міф про комп'ютерні окуляри.

Фото: unsplash.com

Як берегти гарний зір?

  • регулярно проходити огляд в офтальмолога, особливо якщо відчуваєте зниження гостроти зору;
  • дотримуватися здорового способу життя: відмовитись від куріння (тютюновий дим погіршує зір, сприяє синдрому сухого ока), займатися спортом; зменшити споживання алкоголю, оскільки він зневоднює організм, а великі дози взагалі можуть стати причиною токсичної амбліопії - суттєвого погіршення зору.
  • стежити за харчуванням та вагою, оскільки ожиріння підвищує ризик виникнення цукрового діабету, і це може призвести до таких ускладнень як діабетична ретинопатія, глаукома та катаракта;
  • вживати корисні для зору зелень та рибу (джерело Омега-3);
  • у спекотні дні носити якісні сонцезахисні окуляри, які захищатимуть очі від шкідливого впливу УФ-променів (можуть пошкодити рогівку та сприяти розвитку катаракти).

Читайте на тему: Сухість та відчуття піску: офтальмолог розповіла, як лікувати синдром сухого ока.

  • слідкувати за режимом зорового навантаження, відволікатися від ґаджетів, давати очам відпочити;
  • пам’ятати про правила гігієни під час користування окулярами чи контактними лінзами.

Фото: unsplash.com

Також фахівці Центру оприлюднили комплекс вправ гімнастики для очей, які підтримають здоров’я органів зору:

  • Швидко покліпайте, заплющте очі й посидьте так, повільно рахуючи до 5. Повторюйте вправу 4-5 разів.
  • Проробіть по 3-4 кругових рухи очима праворуч, стільки ж - ліворуч. Потім розслабте очні м'язи, подивіться вдалечінь, рахуючи до 6. Так повторіть двічі.
  • Витягніть праву руку вперед й стежте лише очима за повільними рухами вказівного пальця витягнутої руки вліво і вправо, вгору і вниз. Повторіть 4-5 разів.
  • Виконуйте регулярно вправу "20-20-20": кожні 20 хвилин дивіться на 20 м удалечінь протягом 20 секунд. Це допоможе зняти напругу з очей, заявляють офтальмологи.

"Пам’ятайте, що 80% випадкам порушень зору можливо запобігти або вилікувати їх, варто лише регулярно проходити огляд у лікаря-офтальмолога, який допоможе не допустити ускладнень", - резюмують експерти.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: поради, зір