RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

Всі новини

Як зберегти здоров'я очей: 9 корисних правил для будь-якого віку

Сучасні технології суттєво полегшують наше життя, дозволяючи завжди тримати руку на пульсі та за лічені хвилини отримувати потрібну інформацію. Однак існує й інша сторона питання: довготривале використання гаджетів (ноутбук чи сматрфон) призводить до того, що зір може погіршитись через постійне навантаження. Лікар-офтальмолог Тетяна Баран перерахувала ефективні поради, дотримання яких допоможе зберегти здоров'я очей.

Правильно харчуйтесь

"Цинк, вітаміни А, Е, С, омега-3, жирні кислоти, лютеїн - поживні речовини, які можуть допомогти запобігти віковим проблемам із зором (наприклад, віковій дегенерації макули та катаракті)", - пояснює експертка у Instagram.

Фото: unsplash.com

Займайтесь спортом

Регулярні фізичні вправи допоможуть підтримувати здорову вагу, а це допоможе уникнути цукрового діабету другого типу, високого кров'яного тиску, високого рівня холестерину, які можуть призвести до хронічних проблем з очима і втрати зору.

Носіть сонцезахисні окуляри

Правильно підібрана пара окулярів допоможе захистити очі від ультрафіолетових променів сонця. Занадто багато ультрафіолетового випромінювання збільшує шанси на катаракту, дегенерацію макули та меланому в рази. Обирайте окуляри, що блокують від 99 до 100% променів.

Використовуйте захисні окуляри

Якщо на роботі чи вдома ви використовуєте небезпечні речовини чи рідини, що можуть потрапити в очі, чи навіть косите траву - використовуйте захист для очей. Найбільш поширений побутовий травматизм трапляється через те, що не було захисних окулярів.

Правильно працюйте за комп'ютером

Робіть перерви кожні 20 хвилин. Також вставайте хоча б кожні дві години на 15-хвилинну перерву.

Уникайте контакту рук з очима

Це важливо для всіх, але особливо для тих, хто носить контактні лінзи. Перш ніж торкатися очей, необхідно вимити руки з милом. Це пов'язано з тим, що мікроби та бактерії, які занесені в очі пальцями, можуть викликати очні інфекції, такі як кон'юнктивіт, навіть можуть занести вірус застуди та грипу.

Фото: unsplash.com

Відмовтеся від куріння

Це підвищує ймовірність розвитку катаракти, пошкодження зорового нерва та дегенерації макули, а також багатьох інших захворювань.

Обережно з наведенням краси

Дівчата, які нарощують вії, обирайте клеї на основі цианакрилату, ні в якому випадку не формальдегіду. Він викликає багато ускладнень, до того ж є канцерогеном. Туш для вій не використовуйте довше терміну придатності, та коли у вас навіть легке почервоніння очей, не діліться з подругою. Доведено, що в туші живе найбільше мікроорганізмів з усіх косметичних засобів.

Що стосується сироватки для росту вій, тут також не все так безпечно. Зазвичай до їх складу входять простагландини, що може стати причиною погіршення зору.

Остання порада звучить так:

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я