RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Чи псують окуляри зір? Лікар розвінчала популярний міф

Існує думка, що окуляри псують зір, тому багато людей нехтують постійним носінням окулярів, коли це необхідно. Лікар-окуліст Тетяна Баран розвінчала найпопулярніший міф в офтальмології, в який, за її словами, часто вірять навіть фахівці. Вона навела кілька фактів, щоб пацієнти не боялися носити окуляри та стали на сходинку знань вище.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

1. Окуляри не псують зору! Якщо присутня міопія, астигматизм чи гіперметропія оптична система ока має певні зміни, що не дозволяють картинці сфокусуватись на сітківці, як це в нормі повинно бути. Окуляри, просто допомагають цю картинку перенести на сітківку і все, ось і вся їхня робота.

2. В правильно підібраних окулярах ви маєте бачити максимально можливий рядок без дискомфорту (головокружіння, головний біль, спотворення зображення), це може бути навіть 1,2. Не потрібно боятись, якщо є можливість дайте собі шанс бачити наш світ чіткішим.

3. Дуже часто зір падає поступово, і людина відповідно звикає, що так бачить, і не відчуває навіть якихось проблем, діти іноді навіть не знають як це бачити добре, тому ніколи не лайте їх, чому вони не говорили швидше. За словами офтальмолога, пацієнти бояться окулярів, тому що кажуть, що потім без них більше не зможуть, але ж зір все одно не відновиться самостійно, чудодійного зцілення не буде. Гострота зору без окулярів поступово падатиме далі, а в корекції все стане чітким, тому не обмежуйте себе і не позбавляйте комфорту.

4. А тепер найголовніше – очі в окулярах не лінуються. Навпаки, без корекції очі не працюють правильно, вони не отримують тієї зорової інформації, яка має бути в нормі і з часом вони починають справді лінуватися. Це можна порівняти з фізичними навантаженнями, якщо людина веде пасивний спосіб життя, м'язи стають слабкі, маленькі, так і з очима. Так розвивається амбліопія (ледаче око) і згодом ні окуляри, ні контактні лінзи, ні лазерна корекція не дадуть 100% зору.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я