RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Як правильно доглядати за очима, щоб не зіпсувати зір: 6 порад лікаря

Довга робота за комп'ютером та сидячий спосіб життя позначаються на багатьох функціях нашого організму, у тому числі й на зорі. Надзвичайне навантаження на очі негативно позначається на їхньому стані, викликаючи болі, почервоніння, а у важких випадках – захворювання, що призводять до погіршення зору. Лікар-окуліст Юрій Валецький дав кілька простих порад, які допоможуть уникнути плачевних наслідків.

Правило 20/20/20/20

Американська Асоціація Офтальмологів радить робити перерви у роботі кожні 20 хвилин. Тобто, 20 хвилин працюєте – 20 секунд відпочиваєте та дивитисеь на щось на відстані 20 футів (6 метрів).

"Це не складно, зате дуже корисно для профілактики болю в очах, сухості та інших неприємних симптомів, - зазначає лікар в Instagram. - Відстань від монітора має бути 60-65 см (витягнута рука), дивитися на нього зверху".

Фото: Getty Images

Моргати

Під час роботи за комп'ютером ми майже не моргаємо. Це факт. У нормі людина моргає 20-30 разів, а за гаджетом – 4-6 разів на хвилину. Тому моргайте!

Капати зволожуючі краплі

Через нечасте моргання у слізній плівці утворюється розрив, внаслідок чого виникає біль, різь, печіння, відчуття піску в очах. Зволожуючі краплі на основі гіалуронової кислоти позбавлять неприємних відчуттів.

Гуляти при денному світлі на свіжому повітрі разом зі своєю дитиною

"На цю тему було проведено велике рандомізоване клінічне дослідження, висновок якого я цитую: "спостерігається зниження ймовірності виникнення короткозорості у дитини на 2% за додаткову годину часу на тиждень, проведену на відкритому повітрі", - наголосив окуліст.

Фото: Getty Images

Гаджети не псують зір

Не було доведено, що гаджети псують зір. Але правило перерви через кожні 20 хвилин лишається.

Не використовувати телефон за дві години до сну

Доведено, що синє світло (випромінюється телефоном) впливає на вироблення мелатоніну. Останній впливає на циркадні ритми (пробудження та засипання). Якщо ви сидите у соціальних мережах перед сном, отже, погано засинаєте і тривожно спите, а вранці почуваєтеся "розбитими".

Фото: Pixabay

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я