RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Скільки потрібно займатися спортом людям із сидячим способом життя: поради лікаря

У сучасному суспільстві більшість населення має сидячий спосіб життя. У положенні сидячи свій день проводять офісні та віддалені працівники, водії, а також студенти та школярі, які через війну в Україні змушені навчатися онлайн. Малорухливий спосіб життя згубний для нашого організму і як наслідок – всілякі хвороби. Щоб уникнути плачевних наслідків, потрібне фізичне навантаження. Лікар Вікторія П'єц розповіла, кому та скільки потрібно займатися спортом.

"Якщо людина має сидячий спосіб життя, то у неї уповільнюється метаболізм, це, у свою чергу, впливає на здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск і послаблює м'язи та кістки, - наголошує вона в Instagram. - У свою чергу, багато захворювань тісно пов'язані з відсутністю фізичних вправ. Наприклад: цукровий діабет ІІ типу, атеросклероз судин (що в свою чергу призводить до інфарктів та інсультів), ожиріння тощо".

Фото: Pixabay

Коли людина займається спортом, то в організмі відбуваються такі зміни:

Серце. Збільшується частота серцевих скорочень, що покращує приплив крові до головного мозку , серця, та інших внутрішніх органів. Як наслідок , краще кровопостачання і функціонування

М'язи. Внаслідок підвищення частоти дихання при фізичних навантаженнях скорочуються м'язи діафрагми, а також передньої стінки живота, що покращує перистальтику кишечника, а отже, і функцію шлунково-кишкового тракту.

Легені. Відбувається розкриття та розширення бронхів та легеневих альвеол, через легені проходить більше повітря, збільшується насичення крові киснем, у результаті якого покращується забезпечення киснем усіх органів та тканин.

Мозок. Викид гормонів допомагає запобігти депресії та захворюванням судин мозку.

Кому та в яких кількостях потрібно займатися спортом

Фото: instagram.com/sviy.doc

Дітям молодшого віку рекомендується не менше 180 хвилин на день займатися різними видами фізичної активності будь-якої інтенсивності.

Дітям віком 3-4 років варто не менше 60 хвилин зазначеного часу займатися фізичною активністю помірної чи високої інтенсивності.

Діти та підлітки віком 5-17 років повинні щодня не менше 60 хвилин займатися фізичною активністю помірної та високої інтенсивності. А тричі на тиждень слід включати вправи на розвиток скелетно-м'язових тканин.

Дорослі люди віком від 18 років повинні приділяти не менше 150 хвилин на тиждень фізичній активності середньої інтенсивності або не менше 75 хвилин на тиждень занять високої інтенсивності. Для додаткового зміцнення здоров'я дорослим рекомендується збільшити тривалість занять до 300 хвилин на тиждень. Для підтримки та зміцнення скелетно-м'язової системи слід хоча б двічі на тиждень виконувати силові вправи, які задіюють основні групи м'язів.

Літнім людям з обмеженою мобільністю варто щонайменше тричі на тиждень виконувати вправи на рівновагу, які запобігають ризику падінь.

Фото: instagram.com/viktoriia_piets

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: