RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Дорожче – не завжди краще: офтальмолог розповіла, як вибрати сонцезахисні окуляри

Сонцезахисні окуляри - не лише модний та красивий аксесуар. Насамперед, це захист від ультрафіолету, пилу та інших шкідливих факторів. Щоб зберегти здоров'я очей, важливо правильно обирати їх. Лікар-офтальмолог Тетяна Баран у своєму Instagram дала кілька порад щодо вибору окулярів від сонця.

Як обрати сонцезахисні окуляри

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Захист не менше 100%

Купуючи сонцезахисні окуляри, переконайтеся, що на них є етикетка або наклейка, іноді із внутрішньої сторони завушника, на яких написано, що вони мають 100% захист від ультрафіолетового випромінювання. Ще може бути написано: УФ-поглинання до 400 нм. Це теж саме, що й 100% захист від ультрафіолету.

Темні окуляри не завжди краще

Існують 0-4 категорії за ступенем затемнення лінз. У 4 заборонено керувати автомобілем. Не вводьте себе в оману, що чим темніші лінзи, тим вони безпечніші для ваших очей. Вони можуть бути навіть майже прозорими, але виконувати свою основну функцію.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Поляризовані лінзи зменшують відблиски, але не блокують УФ-промені

Блокування ультрафіолетового випромінювання та поляризація - не одне й те саме. Поляризовані лінзи призначені для зменшення відблисків, що відбиваються від блискучих поверхонь. Сама поляризація не забезпечує захист від ультрафіолету, натомість забезпечує кращий візуальний ефект для певних видів діяльності, таких як керування автомобілем, катання на човні або рибальство. Існують поляризовані лінзи, які виготовляються з речовиною, яка блокує ультрафіолет. Перед покупкою перевірте етикетку поляризованих сонцезахисних окулярів.

Перевірте якість лінз

  • Вибираючи окуляри, подивіться на щось із прямокутним малюнком, наприклад, на плитку на підлозі.
  • Тримайте сонцезахисні окуляри на зручній відстані від обличчя та прикрийте одне око.
  • Повільно переміщуйте окуляри з боку в бік, потім вгору і вниз, дивлячись крізь лінзи.
  • Якщо прямокутні лінії залишаються прямими, то лінзи в порядку. Якщо лінії хвилясті або хитаються (особливо у центрі лінзи), спробуйте іншу пару.

Розмір має значення

Окуляри повинні мати великі лінзи, щоб захистити очі та область навколо них від пошкодження сонцем (профілактика зморшок).

Фото: Pixabay

Колір не важливий

Однак, лінза коричневого або рожевого кольору може запезпечити кращий контраст. Є ще окуляри із дзеркальним покриттям - це тонкий шар металу на звичайних лінзах сонцезахисних окулярів. Хоча вони зменшують кількість видимого світла, що потрапляє в очі, ніколи не думайте, що вони повністюзахищають від УФ-випропмінювання.

Захист від ударів

Купуючи сонцезахисні окуляри, подумайте про захист від ударів. Хоча жодна лінза не є по-справжньому непорушною, пластикові лінзи менш схильні до розбиття, ніж скляні. Більшість лінз для сонцезахисних окулярів виготовляютсья з певного типу пастику.

Фото: Pixabay

Дорожче - не завжди краще

Окуляри з оптики з відміткою 100% захист від ультрафіолетових променів - найкращий вибір, ніж брендові сонцезахисні окуляри без захисту.

Коли сонцезахисні окуляри не допомагають

Звичайні сонцезахисні окуляри не захистять очі від певних джерел світла, таких як солярій, електрозварювання. Для цих специфічних ситуацій необхідні спеціальні фільтри. Крім того, сонцезахисні окуляри не захищають, якщо дивитися прямо на сонце, у тому числі під час сонячного затемнення, тому робити цього не можна!

Дивлячись на будь-яке з цих джерел світла без належного захисту очей можна викликати серйозний і хворобливий стан, який називається фотокератитом. І можна навіть пошкодити сітківку, що призведе до остаточної втрати центрального зору.

Лікарка також відповіла на запитання, чи захищають очі старі окуляри. За її словами, дослідження не показують, чи зникає з часом захист від ультрафіолету. Але якщо на склі є подряпини, то він може проникати крізь лінзу. У будь-якому випадку, перевірити окуляри на наявність стовідсоткового захисту, можна в будь-якій оптиці.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я