RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Вбережіть своїх дітей: лікар назвала топ-5 факторів розвитку короткозорості

Короткозорість або міопія - поширене порушення зору, при якому людина добре бачить тільки предмети або написи, розташовані близько. Часто короткозорість є набутою – починається у дитячому чи підлітковому віці та посилюється з часом. Офтальмолог Тетяна Баран розповіла, які звички та фактори можуть сприяти її появі. "Читайте, зберігайте та вбережіть своїх дітей", - закликала вона.

Генетика

"Міопія, як правило, є сімейною. Якщо один із батьків короткозорий, то ризик виникнення у дитини підвищується в 3 рази, якщо обидва батьки - то в 6 разів, - пише лікар у своєму Instagram. - Але є й інші дослідження, які показали, що це може бути результатом спільного оточення та способу життя”.

Читайте також: Як зберегти здоров'я очей: 9 корисних правил для будь-якого віку.

Фото: unsplash.com

Тривала робота зблизька

До цієї групи занять входить читання, бісер, вишивання та інші види діяльності, коли об'єкт пильної уваги довгий час знаходиться близько до очей.

Час, проведений за гаджетами

"Діти, які довго користуються комп'ютером, телефоном, планшетом, мають більший ризик розвитку короткозорості", - попередила офтальмолог.

Екологічні умови

"Час, проведений на вулиці, повинен складати близько 2 годин на день, - рекомендує Тетяна Баран. - Все, що менше, збільшує ризик короткозорості".

Читайте також: Як правильно доглядати за очима, щоб не зіпсувати зір: 6 порад лікаря.

Фото: unsplash.com

Високий інтелект

"Є багато досліджень, які показали більш високі коефіцієнти інтелекту (IQ) у дітей із короткозорістю, - розповіла лікар. - Хоча причинно-наслідковий зв'язок все ще слід визначити, існує гіпотеза, що осьова довжина ока безпосередньо пов'язана з розвитком мозку".

Офтальмолог заспокоїла, що всі ці пункти не є гарантією, що у дитини 100% буде короткозорість, але ризики будуть більшими, ніж у загальній популяції.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я