RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Здоров'я

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

23 березня

22 березня

21 березня

20 березня

19 березня

18 березня

16 березня

Всі новини

Чому з’являються "мушки" перед очима і чи можна їх позбутися

Неправильний та несвоєчасний догляд за очима може стати причиною різного роду проблем: призвести до помутніння кришталика чи появи "літаючих мушок" - дивних плям, які латинською називаються Muscae volitantes (мушки, що літають). Вони можуть виглядати як точки або плями, нитки, гусениці, павутинки, і це – не оптичні ілюзії. Лікар-офтальмолог Тетяна Баран назвала причини виникнення "мушок" та розповіла про лікування.

"Більшість з вас коли подивиться на безхмарне небо або білу стіну, побачать "мушки", що літають перед очима. Що це, звідки береться та як лікується? Справа в тому, що 2/3 ока заповнені прозорою желеподібною речовиною, скловидним тілом, в складі якого є вода, гіалуронова кислота, невелика кількість колагенових волокон та білків", - пояснює експертка у Instagram.

Фото: Getty Images

Яка причина появи "мушок"?
Причиною появи "мушок" є деструкція скловидного тіла, коли окремі волокна потовщуються і втрачають прозорість, злипаються між собою, утворюючи грудки, що схожі на намистини. "У більшості випадків те, що ви бачите, – це тінь від помутнінь, яка відбивається на сітківці", - розповідає лікарка.
Причини:

  • вік 40-60 років
  • міопія
  • артеріальна гіпертензія , ендокринні і метаболічні порушення
  • цукровий діабет
  • травма голови та очей
  • перенесені інфекційні хвороби очей

"У разі появи "мущок" потрібно планово пройти обстеження в офтальмолога. Навіть у тому випадку, коли вони вам не заважають. Однак якщо мушки з'явились раптово - це може бути симптомом відшарування сітківки або скловидного тіла, що супроводжується спалахами світла, блискавками. У такому разі потрібно негайно до записатись на прийом до офтальмолога", - зазначає фахівець.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я