RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Чи допомагає гімнастика для очей покращити зір: лікар розвінчала популярний міф

Щоб зберегти здоров'я очей, потрібно правильно харчуватися, носити сонцезахисні окуляри, влаштовувати короткі перерви під час роботи за комп'ютером, відмовитися від куріння та проходити огляд у лікаря хоча б раз на два роки. А як щодо зарядки для очей, яку часто називають обов'язковою умовою гарного зору? Офтальмолог та популяризаторка доказової медицини Тетяна Баран розповіла, чому такі вправи не є ефективними.

Фото: https://www.instagram.com/dr.tetyana_baran/

"В Україні досі поширена думка, що завдяки певним вправам можна відновити зір. Навіть у поліклініках такі схеми висять на стендах, часто такі малюнки видають у кабінеті офтальмолога", - пише лікарка в Instagram.

За словами Тетяни Баран, така гімнастика не завдає жодної шкоди, але практичної користі не несе через особливості анатомії ока.

"Рух очей забезпечують окорухові м'язи, які розташовані зовні очі. Їхня функція - просто обертати очне яблуко на всі боки, - пояснює вона. - Людина виконує рух очима 2-3 рази на секунду, і за середньої тривалості дня це близько 120 тисяч разів. Якщо ви працюєте зосереджено, ділимо на два, це 60 тисяч рухів. Виконати 10 разів рухи вправо-вліво або намалювати знак нескінченності - просто безглуздо. Так, шкоди вони не несуть ніякої, якщо тільки не натискати на очні яблука".

Офтальмолог запевняє, що перфораційні окуляри теж нічого не тренують і не покращують. "Ви бачите в них краще лише тому, що дірочки виконують роль діафрагми, тобто працюють замість циліарного м'яза", - пише вона.

Фахівець стверджує, що тільки одна вправа допомагає впоратися зі втомою очей. Вона корисна для тих, хто працює з комп'ютером чи предметами на близькій відстані.

"Кожні 20 хвилин дивіться в далечінь через вікно, на відстань 6 метрів - протягом 20 секунд. Також зволожуйте очі, і ви відчуєте згодом зменшення втоми та дискомфорту", - пише лікар Баран.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: очі, зір