RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Як розпізнати симптоми короткозорості та сповільнити її розвиток: поради офтальмолога

Короткозорість або міопія - дефект зору, коли людина чітко бачить лише близько розташовані предмети. Може бути вродженою чи набутою. Набута - збільшення кривизни кришталика, тоді як вроджена - зображення виникає не на сітківці, а перед нею. Лікар-офтальмолог Тетяна Баран розповіла, що дана проблема є досить поширеною у сучасному світі, і це підтверджують дані ВООЗ: до 2050 року близько половини населення земної кулі зіштовхнуться з нею. Фахівець пояснила, як розпізнати симптоми короткозорості та які прості дії допоможуть зберегти зір.

Лікар-офтальмолог Тетяна БаранФото: instagram.com/dr.tetyana_baran

"Якщо просто - короткозорість - це коли близько розташовані предмети людина бачить добре, а на відстані усе розмите. У рецепті, виписаних окулярів чи лінз, буде знак "-" (мінус), - зазначає експертка на своїй сторінці в Instagram.

Типи:

  • Легкого ступеню до 3 діоптрій
  • Середнього 3-6 діоптрій
  • Високого 6 і більше

Симптоми:

  • Відчуття напруги очей
  • Частий головний біль
  • Примружування, важко роздивитись дорожні знаки чи рекламні вивіски
  • Часті блефарити (запалення краю повік)

Спеціалістка наголошує, що маленькі діти можуть не скаржитись на відчуття розмитості, тому важливо їх вчасно обстежувати, щоб не допустити розвитку амбліопії.

Фактори розвитку:

Їх дуже велика кількість, але основний - це спадковість та робота на близькій відстані. У підлітковому віці, коли іде активний ріст, міопія, зазвичай, прогресує, а між 20-40 років зміни незначні.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я