RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Психологи назвали поширені помилки у вихованні дітей, яких варто уникати батькам

На формування дитячої психіки в переважній більшості впливають люди з найближчого оточення – батьки, вихователі та вчителі. Тому важливо прислухатися до емоційних потреб дитини і створити для неї таке середовище, щоб вона могла вільно висловлювати свої думки та почуття. Цього вдасться досягнути завдяки уникненню поширених помилок, про які розповіли експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України.

"Якщо вихователі та вчителі отримують профільну освіту для роботи з дітьми, то університету чи школи з підготовки до викликів батьківства немає. Хоч це й одна з найважчих та найвиснажливіших “професій” у світі. Більшість батьків щиро прагнуть виховувати дітей якнайкраще. Проте трапляються й ситуації, коли дорослі ненавмисне шкодять психічному здоров’ю дитини та навіть не усвідомлюють цього", - зазначається на сайті Центру.

Читайте також: Здорові перекуси і вода замість інших напоїв: яким має бути харчування школяра.

Фото: unsplash.com

Поширені помилки у вихованні дітей, яких варто уникати

Непослідовна дисципліна може заплутати дитину та підірвати довіру до батьків. Якщо батьки часто змінюють свої рішення та не можуть забезпечити стійкі правила, ймовірно, що у них виросте емоційно нестабільна дитина, якій буде важко проявляти самоконтроль, а також вона буде намагатися маніпулювати, щоб отримати бажане.

Порівняння з іншими - ще одна помилка, яку не слід допускати. Це призводить до виникнення відчуттів, що "ти недостатньо хороший", і робить самооцінку дитини залежною від зовнішніх атрибутів, а значить - позбавляє впевненості та відваги.

Гіперопіка може створити дискомфорт та не дозволити дитині виховати в собі власну психологічну стійкість, яка дуже важлива для дорослого життя. Слід шукати баланс між захистом та наданням дітям свободи.

Зависокі вимоги можуть призвести до почуття невпевненості, фрустрації при найменшій помилці та зникненню у дитини сміливості проявити себе. Тому не слід водити її на всі можливі гуртки, щоб розкрити її потенціал. Головне, щоб дитина отримувала задоволення від того, що робить.

Ігнорування емоційних потреб. Знецінення почуттів демонструє дитині, що вона є неважливою для батьків, а прояви її емоцій не мають для них значення. Вкрай важливо підтримувати дитину та говорити їй потрібні слова, допомагати розвивати емоційний інтелект.

Читайте на тему: Як покращити самопочуття, якщо ви не виспалися: корисні поради.

Фото: unsplash.com

Ігнорування індивідуальних потреб. Не слід демонструвати однакове ставлення до всіх дітей без урахування їхніх особливостей, інтересів та етапів розвитку. Внаслідок такої поведінки дитина може дійти висновку, що якщо їй не подобається те, що й іншим, це означає, що з нею щось не так.

Нехтування турботою про себе, і тут йдеться саме про батьків. Якщо вони забувають про власні фізичні та емоційні потреби, це може призвести до вигорання та зробити батьківство для них обтяжливим і неприємним. А це своєю чергою призведе до появи емоційної нестриманості стосовно дитини.

"Пам'ятайте, що заохочення відкритого спілкування, встановлення чітких очікувань, надання настанов і підтримки є ключовими компонентами сприяння здоровому розвитку та благополуччю дитини, а також формує добрі стосунки та довіру з батьками, що є хорошою підготовкою до самостійного дорослого життя", - резюмують фахівці.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я