RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Розмір має значення: які сонцезахисні окуляри найкращі для очей

Сонцезахисні окуляри - важливий атрибут сонячного літа, який здатний захистити очі від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Тому при виборі аксесуару важливо враховувати не лише зовнішній вигляд, а й рівень захисту від УФ-променів. Експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" опублікували головні рекомендації щодо вибору сонцезахисних окулярів, які дала Американська академія офтальмології.

Читайте також: Як зберегти гарний зір: корисні поради офтальмологів для здоров'я очей.

"Як би ми не любили сонечко, варто пам’ятати, що воно чинить небезпечний вплив на здоров’я людини. Особливо, якщо не використовувати спеціальний захист. Наприклад, сонячні промені можуть пошкодити не тільки чутливу шкіру повік, а й внутрішні частини ока, як-от рогівку та кришталик", - пояснили експерти.

Як вибрати сонцезахисні окуляри

Фото: unsplash.com

1. Шукайте позначку "100% захист".

При виборі сонцезахисних окулярів завжди звертайте увагу на маркування: "100% захист від ультрафіолету". Англійською це може бути схоже на "100 відсотків UV protection" або "UV absorption up to 400nm" (УФ-поглинання до 400 нанометрів).

2. Темніші окуляри не завжди означають кращий захист.

Темний колір – це не про захист. Звертайте увагу на позначку захисту від ультрафіолету.

3. Окуляри з поляризованими лінзами не надають кращого захисту.

Поляризовані лінзи - це лінзи з багатошаровою структурою. Вони містять спеціальний фільтр, здатний блокувати промені, відбиті від гладких поверхонь. Зокрема, води, снігу, дороги і т.д. Але це не про захист, а про кращий візуальний досвід. Поляризація у сонцезахисних окулярах важлива для водіїв та спортсменів.

Читайте також: Як правильно засмагати, щоб уберегтися від раку шкіри: поради експертів.

4. Перш ніж купувати окуляри, спробуйте подивитися на плитку на підлозі.

Візьміть окуляри і подивіться крізь них на будь-яку прямокутну форму. Розташуйте окуляри на зручній відстані від вас і закрийте одне око. Поверніть окуляри повільно в одну та іншу сторони, потім – вгору та вниз. Якщо прямокутні лінії залишаються прямими, то це якісні лінзи. Якщо вони стають хвилястими або рухаються – продовжуйте вибір.

5. Обирайте більші окуляри.

Чим більше лінзи в окулярах, тим краще захист від сонця вони надають. Тому звертайте увагу на окуляри оверсайз.

Фото: unsplash.com

6. Вища ціна не означає кращий захист.

Сонцезахисні окуляри можуть давати надійний захист і не коштувати дуже дорого. І навпаки – дизайнерські окуляри можуть не давати 100% захисту від ультрафіолету.

7. Пам'ятайте, що навіть якісні сонцезахисні окуляри мають свої обмеження.

Сонцезахисні окуляри захищають від сонячних променів. Проте не захистять від ультрафіолету в солярії, якщо ви дивитесь на зварювальні роботи або сніжники (скупчення снігу в гірських місцевостях). Також не варто дивитись на сонце чи на сонячне затемнення без відповідного захисту. Стандартні сонцезахисні окуляри не створені для таких ситуацій. Так ви можете пошкодити рогівку (фотокератит) і навіть сітківку, ризикуючи необоротно втратити центральний зір.

8. Зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлені окуляри.

Передусім це стосується захисту від їхнього пошкодження. Будь-які лінзи можуть розбитися, проте пластикові мають менше ризиків тріснути при ударі м’ячем, наприклад. Скляні лінзи в рази вразливіші, ніж пластикові. Найбільш міцними, як-от для занять спортом, вважаються сонячні окуляри з полікарбонатного пластику. Проте без спеціального покриття їх легко подряпати. Перед покупкою зауважте, чи мають вони спеціальне покриття проти подряпин.

Дізнайтеся також, які народні засоби для волосся можуть спровокувати його випадіння.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я