Чи варто боятися холестерину в курячих яйцях: лікар дав відповідь

Курячі яйця – важлива частина раціону більшості людей: їх їдять вареними, смажать, готують омлети, додають у випічку та салати. Багатьох при цьому непокоїть вміст холестерину в яйцях, адже широко відомо, що надлишок цієї речовини в організмі веде до різних захворювань, включаючи жовчнокам'яну хворобу та атеросклероз судин.

Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.

Фото: pexels.com

Український дієтолог і гастроентеролог Олег Швець, який також виступає консультантом МОЗ у питаннях громадського здоров'я, розповів про те, чи правда холестерин у яйцях небезпечний.

"Так, у яйцях багато холестерину. Але в них мало насичених жирів. Загалом немає значного зв'язку між вживанням яєць та атеросклеротичними захворюваннями, - написав лікар у Facebook. - Але це не означає, що його взагалі немає. Деякі дослідження виявляють його, особливо для людей, які вже мають діабет 2 типу або серцеву недостатність".

За словами дієтолога, здорові люди можуть сміливо з'їдати по одному яйцю на день, а в похилому віці кількість можна збільшити, якщо проблем зі здоров'ям немає.

"Однак варто зазначити, що багато хто їсть яйця з менш корисними продуктами, такими як бекон та ковбаса. Немає жодних сумнівів у зв'язку між обробленим м'ясом та серцевими захворюваннями та іншими проблемами зі здоров'ям", - попередив Олег Швець.

Читайте також: Як знизити ризик утворення тромбів: лікар дав 8 важливих порад.

Фото: pexels.com

Дієтолог додав, що деякі продукти з холестерином часто містять багато насичених жирів, і в цьому полягає їхня головна шкода. Це стосується червоного м'яса, жирних молокопродуктів (масло, сир) тощо. Не бажано, щоби насичені жири не перевищували 10% добової калорійності вашого раціону.

Дізнайтеся також, чому важливо обмежити щоденне споживання солі.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я