Джерело вітамінів і захист від хвороб: дієтолог здивував фактами про користь гірчиці

Гірчиця - одна з найпопулярніших приправ, яка впливає на смак, запах і колір страви. До того ж, ця пряність має велику користь для здоров'я. Дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у Facebook пояснив, чому варто включити гірчицю до свого раціону.

Читайте також: Що таке матча і чим корисний цей модний японський чай.

Фото: Getty Images

Джерело вітамінів і мінералів

Всі сорти гірчиці багаті на поживні речовини. Листя містить кальцій, мідь і вітаміни С, А і К. Їх їдять сирими, додаючи в салати, або вареними, приправляючи супи та рагу.

Насіння гірчиці є чудовим джерелом клітковини, селену, магнію і марганцю. Їх замочують у теплому молоці, збивають у заправку для салату, подрібнюють та посипають теплі страви або замочують для приготування гірчичної пасти.

Містить антиоксиданти

Гірчиця – чудове джерело глюкозинолатів. Вважають, що вони стимулюють захист організму від хвороб.

Також насіння й листя гірчиці багаті на ізотіоціанати, які допомагають запобігти росту або поширенню ракових клітин.

Синігрин, що міститься в гірчиці, має протизапальні, антибактеріальні, протигрибкові, протипухлинні та ранозагоювальні властивості.

Каротиноїди, ізорамнетин і кемпферол – захист від діабету 2 типу, захворювань серця та деяких видів раку.

Сприяє захисту від певних захворювань

  • знижує рівень цукру в крові;
  • захищає від псоріатичного запалення;
  • зменшує симптоми контактного дерматиту;
  • забезпечує захист від інфекцій;
  • захищає від деяких видів раку.

Безпека й мовірні побічні ефекти

Вживання насіння, листя або гірчичного соусу зазвичай вважається безпечним для більшості людей. Особливо якщо споживати їх у кількостях, притаманних середньостатистичного раціону.

Споживання гірчиці у великих кількостях може призвести до болю в животі, діареї та запалень кишківника. Людям, які мають порушення функцій щитоподібної залози, лікар рекомендує обмежити споживання цієї приправи.

Дізнайтеся також, які продукти корисні для серця і судин.

Цікаві новини для вас:

Що таке ультраоброблена їжа і чому її вважають такою шкідливою для здоров'я.

Містить рідкісний елемент: чому корисно їсти пшоняну кашу і що з неї готувати.

Зміцнює імунітет і покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я