RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Психолог порадила, як жінкам поводитися з чоловіками, які повертаються з фронту

Під час спілкування з військовим важливо дотримуватися певних правил, аби не ранити його почуття та не припуститися поширених помилок. Про те, як потрібно поводити себе з чоловіком, який повернувся з фронту, детально розповіла сімейна психотерапевтка Світлана Арефнія.

Так, під час розмови зі Славою Дьоміним експертка зауважила, що перше, що потрібно зробити захисникам після повернення з війни - це пройти реабілітацію під наглядом фахівців різних спектрів. Також важливою є робота зі спеціалістами, які займаються адаптацією військового до мирного життя. Ще окремо може проводитися робота з сім'ями військових.

Читайте на тему: Які слова можуть образити військового: топ-8 речей, які не варто говорити.

Фото: Getty Images

"Зараз розвивається реабілітація як мультидисциплінарна, тобто реабілітація під наглядом різних фахівців, - ділиться фахівець. - Далі починається робота з сім'ями військових. Зараз є багато центрів і проектів, які дійсно навчають близьких поводити себе з військовими. Є певні рекомендації яких варто дотримуватись".

Як спілкуватися з військовими, які повернулися з фронту

  • Не запитувати військового про те, що відбувалось там. Якщо чоловік не розповідає і не хоче ділитися своїми емоціями, не треба з нього витягати це.
  • Спостерігати за людиною та тим, як вона адаптується, створювати максимально комфортні умови. "Дайте людині час адаптуватися. Не питайте, не тисніть, а просто спостерігайте за людиною, за тим, що вона робить, що вона просить, - пояснює експертка. – Можливо, вона хоче, щоб ви приготували для неї якусь смачну страву або просто обійняли. Прислухайтесь до цього".
  • Якщо ви бачите що людина поступово адаптувалася (вона не кричить, нормально їсть, не закриває штори, нормально спить) - в такому випадку ви можете потроху повертатися до приємних спогадів: згадувати, наприклад, спільні відпустки, і через це перекидати місточок до ваших спільних мрій.

"Військові, які повертаються, для себе створюють війну сенсом життя. І коли вони повертаються, дивляться на все це мирне життя, то кажуть, що їм тут нічого робити, що в них немає сенсу життя", - говорить Арефнія.

Читайте також: Як вгамувати тривогу, коли чоловік на фронті: українська акторка поділилася своїм досвідом.

  • Фхівець радить залучати обранця до якоїсь діяльності (прибити, починити, віднести, купити), а також обов'язково спільно мріяти і будувати плани, які реалізуєте після того як закінчиться війна.
  • Знаходьте спільні справи. "Це потрібно для того, щоб чоловік відчував себе потрібним тут і тепер. Усвідомте, що до вас повертається людина, яка вже не буде такою, як була раніше, і вам потрібно до цього звикнути. Спробуйте знайомитись заново з цією людиною, розпитуйте про її вподобання, але при цьому наберіться терпіння", - ділиться психолог.

Фото: unsplash.com

"Агресія може виникати у випадках, коли чоловік повернувся, а я, як його дружина, продовжую бачити в ньому образ, який був раніше, - також зауважує спеціалістка. - Хоча він змінився. Дивіться з позиції "А що мені зараз у ньому подобається?". Наприклад, він став більш мужній, більш сильний, більш сміливий. Ви можете навіть домовитись і сказати: "Я розумію, що тобі важко. Мені важко теж. Але давай будемо разом знаходити шляхи подолання цих проблем".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я