RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Чим симптоми грипу відрізняються від звичайної застуди: головні ознаки

У лютому 2024 року багато українців хворіють на респіраторні інфекції, включаючи грип та COVID-19. За даними Центру громадського здоров'я, на початку місяця інтенсивний показник захворюваності на 33,6% перевищував епідемічний поріг, розрахований для України. Але як відрізнити грип від інших вірусних інфекцій? Ось, що інфекціоніст Роман Пономаренко розповів про це порталу доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

Читайте також: Чи можна захиститись від хвороб препаратами "для імунітету": правда і міфи.

Фото: Getty Images

Багато людей помилково приймають звичайну застуду за грип, або ж навпаки, недооцінюють серйозність свого стану. За словами лікаря, запідозрити грип можна вже за перших симптомів. Грип починається гостро, раптово піднімається висока температура тіла (до 39-40 ° C), може з'явитися сухий і болісний кашель. Інші ознаки хвороби – біль у горлі та очах, головний біль.

За підозри на грип Пономаренко радить звернутися до лікаря. Той проведе швидкий тест, і вже через 15 хвилин ви знатимете, грип у вас, чи звичайна застуда. Тести для експрес-діагностики можна купити і в аптеках, але якщо грип підтвердиться, купити препарат для лікування без рецепта не вийде.

Читайте також: Не лише застуда: експерти назвали 8 хвороб, які найчастіше виникають у холодний сезон.

"Справа в тому, що для лікування грипу існує специфічне лікування. І мова не про противірусні препарати. Для лікування грипу був розроблений конкретний препарат - озельтамівір, який діє виключно на ферменти вірусу і запобігає його розмноженню та поширенню в організмі, - пояснює лікар. - Проте підібрати правильне дозування, яке буде безпечним та ефективним для людини певного віку, може лише лікар. Озельтамівір відпускається лише за рецептом".

Також для лікування грипу в домашніх умовах потрібно пити багато теплої (але не гарячої) рідини, приймати ібупрофен або парацетамол для зниження високої температури. Із препаратами від кашлю теж слід бути обережними, керуватися призначеннями лікаря. За словами інфекціоніста, деякі з таких ліків, навпаки, провокують напади кашлю.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я