RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Вкрай небезпечно: чому на морозі не можна грітися алкоголем

Існує переконання, що алкоголь допомагає зігрітися у морозні дні. Чимало людей справді практикують такий спосіб, щоб посилити кровообіг та зняти спазми судин, проте від даного "лайфхаку" від переохолодження краще відмовитись, і фахівці з МОЗ України пояснили чому. Відповідна публікація з'явилася на офіційному сайті відомства.

"Зігріватися" спиртними напоями вкрай небезпечно. Як відомо, алкоголь впливає на нервову систему. Він притуплює відчуття та процеси в організмі. Може здаватись, що вам стає тепліше. Але насправді таке відчуття оманливе", - йдеться у джерелі.

Читайте також: Лікар розповів, чи допоможе активоване вугілля полегшити стан при похміллі.

Фото: unsplash.com

Експерти розповідають, що під впливом спиртного нервові реакції, які сигналізують про охолодження, сповільнюються. Людина втрачає контроль на відчуттям холоду - це може стати причиною охолодження і призвести до серйозних наслідків.

Також спеціалісти повідомляють, що під час вживання алкоголю на холоді людина лише тимчасово відчуває тепло. Так впливає спиртне: на деякий час розширює судини на поверхні тіла. Внутрішня ж температура організму не підвищується і продовжує знижуватись на холоді. Пори на шкірі, які розширюються під цим впливом, змушені скидати назовні надмірне тепло. Людині може ставати спекотно, тому вона розстібає або знімає частину верхнього одягу, і усе це веде до стрімкого охолодження.

"Коли твереза людина відчуває холод, вона починає рухатись, щоб зігрітися. А алкоголь робить людину малорухливою. Нетвереза людина може просто заснути на холоді і не прокинутись, тому що смерть при низьких температурах настає дуже швидко. У кращому випадку вдасться обійтися обмороженням кінцівок", - діляться фахівці.

Читайте на тему: Як уникнути збільшення ваги взимку: дієтолог дала корисні поради.

Фото: unsplash.com

Наостанок експерти кажуть, що спиртне справді може зняти спазми судин та посилити кровообіг після перебування на холоді, але лише тоді, коли людина знаходиться в теплому приміщенні. Лікарі закликають в цілому мінімізувати вживання алкоголю, оскільки безпечної його дози не існує, а значне зловживання спиртним провокує розвиток серцево-судинних хвороб, психічних захворювань, цукрового діабету, а також сприяє набору ваги.

До слова, в Україну йдуть 25-градусні морози. Зниження температури спостерігається уже з 2 січня, наприклад, в Сумській області стовпчики показували -16°. 3 січня Шостці, Сумської області стовпчики термометрів опустяться до -21°. Втім вдень, у цьому регіоні потеплішає до -14°. Прогноз на інші дні та в інших регіонах – читайте тут.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я