RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Слід обирати життя: чи варто боятися побічних ефектів антидепресантів

Антидепресанти - це загальна назва для декількох груп препаратів, які застосовують насамперед для терапії депресивного розладу (депресії). Багато пацієнтів бояться пити ліки, які впливають на мозок, посилаючись на побічні ефекти. У Міністерстві охорони здоров'я України в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як? за ініціативи Олени Зеленської розповіли, чи варто їх боятися.

Читайте також: Психолог пояснила різницю між ПТСР і депресією.

"Антидепресанти впливають на те, як наші нейрони спілкуються один з одним – зокрема, коли йдеться про настрій. Ці ліки не роблять людей "щасливими" – вони допомагають функціонувати, знайти сили на психотерапію чи "просто" робити буденні справи. Слово "просто" в лапках, бо в разі психічних розладів буденні справи – це дуже складно", - пояснили експерти.

Фото: t.me/mozofficial

Приймання низки антидепресантів може мати такі побічні ефекти, як втрата лібідо, зміни в режимі сну та набір ваги. Деякі "побочки" можуть минати мірою звикання до препарату.

"Набір ваги через ліки чи втрата сексуального потягу – це справді неприємно. Особливо якщо ви читаєте ці рядки і з вашою психікою наразі все гаразд, така інформація про ліки жахає. Та в стані депресії люди й без ліків часто втрачають лібідо і стосунки взагалі, здоровий сон, апетит чи мають розлади харчової поведінки (компульсивне переїдання, наприклад), можуть зловживати алкоголем чи взагалі спробувати покінчити собою. На шальках терезів – людське життя. Слід обирати життя", - підкреслюють у МОЗ.

Читайте також: Не можна ігнорувати: експерти назвали 5 ознак прихованої депресії.

Експерти нагадали тим, кого зупиняє страх перед антидепресантами, що кофеїн, нікотин та алкоголь теж впливають на мозок. Але їх чомусь не бояться.

"Не варто боятися психіатрів та антидепресантів – вони покликані полегшити життя і уможливити розв’язання проблем. Без належного лікування психічні розлади, як і будь-які хвороби, можуть погіршитися та зачепити інші ланки здоров’я та сфери життя. Ми не чекаємо, що пухлина розсмокчеться сама, переламані кістки без втручання хірурга правильно зростуться, а карієс затягнеться новою емаллю – ми йдемо лікуватися. У разі психічних розладів слід діяти так само", - наголосили у МОЗ.

Фото: pixabay.com

Раніше лікар пояснила, які таблетки можна ділити навпіл, а які не варто.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я