RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як приймати ліки, щоб не нашкодити своєму здоров'ю: 5 важливих правил

Прийом лікарських засобів за рецептом - запорука успіху у досягненні позитивного терапевтичного ефекту. Однак іноді люди порушують рекомендації лікаря, чим шкодять своєму здоров'ю. У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, чого категорично не можна робити при прийомі ліків.

"Рецепт, що виписує лікар, чітко регламентує схему приймання ліків. Він враховує індивідуальні особливості організму пацієнта", - пояснили в МОЗ.

Фото: pixabay.com

Чого не можна робити під час прийому ліків

1. Не можна самовільно зменшувати або змінювати дозування препаратів, що призначив вам лікар, навіть якщо самопочуття покращилося. Особливо небезпечно це робити у разі приймання антибіотиків. Це загрожує антибіотикорезистентністю: бактерії пристосовуються, і наступного разу цей антибіотик вам не допоможе.

2. Категорично не можна вживати алкоголь одночасно із прийманням ліків. Практика показує, що при такому поєднанні виникають найбільші ускладнення.

3. Не можна вживати таблетки та інші лікарські засоби після закінчення терміну придатності. Найменше "зло" від цього - неефективне лікування, в гіршому випадку ви завдасте непоправної шкоди власному здоров'ю.

Читайте також: Лікар пояснила, які таблетки можна ділити навпіл, а які не варто.

4. Не вживайте одночасно кілька препаратів, якщо їх необхідно приймати окремо. Навіть нешкідливі для організму ліки у разі одночасного приймання дадуть велике навантаження на шлунок та печінку.

5. І найголовніше – не можна вживати рецептурні препарати без рецепта лікаря! Лише медичний спеціаліст може підібрати коректну активну речовину, тривалість лікування, частоту та режим приймання, дозування, яке є ефективним та водночас безпечним, визначати, чи сумісні між собою препарати, які ви вживаєте, та запобігати можливим негативним наслідкам.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: МОЗ, ліки