RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Які "доступні ліки" можна отримати повністю безкоштовно: список МОЗ України

У 2023 році в Україні продовжує діяти програма "Доступні ліки", з якою українці за наявності рецепту можуть отримати в аптеках ліки безоплатно або з невеликою доплатою.

Міністерство охорони здоров'я на своєму сайті сповістило, що наразі до програми входить 405 лікарських препаратів, а також 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих засобів. Повний їх список доступний за посиланням: Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації.

Фото: https://t.me/mozofficial

В таблиці є 16 стовпців. Назву діючої речовини та торгову назву ліки можна переглянути у стовпцях 2 і 3. У стовпці 16 зазначено суму доплати за препарат. Отже, якщо вона становить 0,00 грн., ліки в аптеці можна отримати безкоштовно.

Зараз у цьому списку знаходяться такі популярні препарати, як амлодипін, ацетилсаліцилова кислота, беклометазон, бісопролол, галоперидол, еналаприл, карбамазепін, карведилол, клопідогрель, метформін, нітрогліцерин та інші.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як і де безкоштовно зробити комп'ютерну томографію.

Нагадаємо, що електронний чи паперовий рецепт на "Доступні ліки" можна отримати у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Підписувати для цього декларацію необов'язково.

Безкоштовні ліки можна отримати лише в аптеках, які беруть участь у програмі "Доступні ліки". Як правило, такі аптеки на вході або касі мають відповідну позначку. Відмовити пацієнтові з рецептом можуть лише у тому випадку, якщо в аптеці тимчасово відсутній лікарський препарат.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я