RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

Всі новини

В Україні розширили список ліків за електронним рецептом: що змінилося

У жовтні 2022 року в Україні почав працювати електронний рецепт на наркотичні (психотропні) препарати, а навесні 2023-го на українців чекають нові зміни. Міністерство охорони здоров'я повідомило, що розширює е-рецепт на всі рецептурні ліки. Про це йдеться на сайті відомства.

Фото: Getty Images

Електронний рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні ліки, що продаються за рецептом. У списку - антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі протизаплідні), ліки для контролю артеріального тиску, від серцево-судинних та інших захворювань.

У МОЗ попередили, що деякі звичні для нас знеболювальні, протикашльові та заспокійливі засоби теж є рецептурними, тому подбати про це слід завчасно.

"У квітні отримайте відповідний рецепт у свого лікаря, щоб і надалі безперешкодно і правомірно купувати ліки в аптеці", - йдеться в публікації.

Читайте також: Чи псуються вакцини при відключеннях світла: важливе уточнення.

Як отримати електронний рецепт

Отримати е-рецепт можна навіть без декларації з сімейним лікарем, але реєстрація в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) – обов'язкова.

Виписати рецепт на рецептурні ліки зможе лікар як у державній, так і в приватній клініці. За потреби він зареєструє вас у ЕСОЗ, створить електронне призначення, вкаже тривалість курсу лікування, діючу речовину та інші деталі.

Якщо пацієнт лікує хронічне захворювання і йому потрібен повторний рецепт, він зможе отримати його у сімейного лікаря дистанційно. Але для цього саме лікуючий лікар повинен внести в систему перше призначення.

Разом з е-рецептом ви отримаєте його номер та унікальний код, який потрібно буде назвати фармацевту в аптеці.

Людям, які не мають мобільного телефону, лікар надасть спеціальну інформаційну пам'ятку з деталями призначення, номером та кодом рецепту для його погашення в аптеці.

Електронний рецепт впроваджуватимуть поступово. Якщо немає світла та зв'язку, лікар, як і раніше, зможе виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я