RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як допомогти дитині адаптуватися до української школи після повернення з-за кордону

Менш ніж за тиждень в Україні стартує новий навчальний рік, і деякі діти переступлять поріг своєї школи вперше з початку війни. Дитині, яка повернулася з-за кордону до українського навчального закладу, може бути важко адаптуватися до реалій. Міністерство охорони здоров'я України поділилося порадами психолога Світлани Ройз, які допоможуть батькам впоратися з проблемами.

Читайте також: Як налагодити режим та покращити концентрацію перед початком нового навчального року.

Фото: Getty Images

1. Дитину можуть лякати звуки сирен, може бути страшно та незвичайно у бомбосховищах у школі.

Щоб дитина легше звикла до повітряних тривог, варто проговорити, що робити під час них, а також завантажити програму та наперед послухати, як звучить сирена.

Те, наскільки довго дитина звикатиме до нових небезпечних реалій, залежить в основному від її темпераменту. Якщо ввона знає, що робити і куди бігти під час тривоги, розкажіть їй, що боятися – це нормально, і навчіть її прийомів, як впоратися з панічною атакою. Якщо самостійно вирішити проблему не вдається, зверніться до сімейного лікаря або педіатра, щоб він міг направити вас до психолога.

2. За час перебування за кордоном контакти з однокласниками могли послабитися, і може бути важко вибудовувати дружні зв'язки заново.

Якщо дитина жаліється на самотність, на те, що однокласники її забули, дуже важливою буде заручитися допомогою вчителів. Вони можуть підготувати інших учнів, щоб дитину, яка повернулась з-за кордону, тепло зустріли в класі. Також можна звернутися за допомогою до психолога, який, наприклад, міг би провести тренінги для згуртування класу. Батькам варто подбати про зустріч дитини зі старими друзями напередодні навчального року.

Читайте також: Як допомогти дитині пристосуватися до садочка або школи: поради для батьків.

3. Відставання у навчанні.

Для тих, хто йде до школи не вперше, важливо пам’ятати, що влітку відбувається "відкат" у знаннях. До звичного "літнього відкату" приєднався ще стрес від війни – а це погіршує пам’ять. Крім того, датися в знаки може онлайн формат (якщо дитина таки "відвідувала" українську школу онлайн, перебуваючи за межами України) та відмінності в програмах навчання – це може впливати на рівень знань. Тож ставтеся з розумінням і терпінням до результатів свого школяра, дайте дитині час на адаптацію. Поступово вона надолужить все, що потрібно.

4. Можуть з'явитися прояви агресії.

Якщо школяр став агресивним, варто пам’ятати, що діти молодшого шкільного віку ще не вміють давати раду своїм почуттям, тому негативні емоції та незадоволені потреби часто можуть знаходити вихід у вигляді агресивних дій. Злість часто виростає з відчуття небезпеки. Проявити злість легше, ніж усвідомити страх. Вона також може бути проявом безсилля, розчарування, почуття провини.

Тим часом дорослі можуть і мають допомогти малечі – навчити виходити з цього стану у недеструктивний спосіб, безпечний як для самої дитини, так і для світу навколо. Для цього можна використовувати ігри та вправи, спрямовані на вгамування агресії

У МОЗ закликають батьків пам'ятати, що всі ми зараз переживаємо складні випробування, тож головна увага має бути приділена не успішності, а близькості та здоров'ю – як фізичному, так і ментальному. Підтримуйте дитину та допомагайте робити шкільні роки щасливими.

Дізнайтеся також, як зрозуміти, що дитина вже готова йти в перший клас: лікар назвала ознаки.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я