Головний біль – поширене явище, з яким стикається практично кожен. Цей малоприємний симптом може бути викликаний різними причинами, у тому числі й неправильним раціоном харчування. Дієтолог Світлана Фус назвала продукти, які можуть спричинити мігрень та інші види головного болю.

"У деяких людей голова починає боліти під час або після їжі. У такому випадку треба звернути увагу на свій раціон, можливо продукти містять інгредієнти, до яких ви чутливі, - пояснила вона в Instagram. - А саме:"

Фото: instagram.com/dietolog.fus

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Біогенні аміни

Найвідоміші з них – гістамін та тірамін. Слід пам'ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато в несвіжих продуктах.

Міститься: у сирі, дріжджах та виробах з ними, сосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах.

Сульфіти

Консерванти, які додають у продукти харчування для припинення зростання бактерій. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні продуктів із вмістом.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Містяться: у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, варенні, морепродуктах, переробленому м'ясі.

Читайте також: Як зняти головний біль напруги: поради лікаря та корисні вправи.

Аспартам

Він входить до складу солодкої газованої води - фанти, кока-коли та інших напоїв, "жуйок", а також до "швидких сніданків". ⁣⁣⠀

Глутамат натрію

Глутамат натрію може спричинити сильні мігрені.

Міститься: у копчених та ковбасних виробах, різноманітних консервованих продуктах, соусах, сухих приправах, сухариках та чіпсах. Людям, чутливим до глутамату, також варто відмовитися від страв азіатської кухні.

Фото: unsplash.com

Нітрит натрію

Це барвник, приправа та консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м'яса та смаковою добавкою.

Міститься: у сосисках, м'ясних консервах, копченій та вареній ковбасі, копченій рибі, беконі, шинці.

Кофеїн

Кофеїн може спричинити сильний головний біль.

Міститься: у каві, міцному чаї, енергетичних напоях.

Вживання двох або трьох порцій таких напоїв на день значно збільшує шанси виникнення головного болю.

"Заведіть щоденник харчування та фіксуйте в ньому, після якої їжі з’являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт- провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити. ⁣⁣Уважно читайте інформацію на етикетці", - рекомендує Світлана Фус. ⠀