RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як зняти головний біль напруги: поради лікаря та корисні вправи

Стрес під час війни має прямий вплив не лише на наше психічне здоров'я, його наслідки можуть проявлятися і на фізичному рівні. Може з'явитися запаморочення, безсоння чи сильний головний біль. Лікар-невролог Ісак Валерія розповіла, як зняти головний біль напруги.

"Маємо два випадки: або типовий головний біль напруги (самостійний чи у складі тривоги/панічної атаки), або збільшення частоти та інтенсивності нападів мігрені", - пояснює фахівець на своїй сторінці в Instagram.

Фото: Getty Images

Які можуть бути передумови?

  • Постійний стрес та невідомість у майбутньому.
  • Напруження м‘язів шиї - цілодобове читання новин зі смартфону ("текстова шия"), ночівля в незручному положенні, постійні переїзди й довготривале збереження однієї пози.
  • Гіпоксія - нестача свіжого повітря теж може бути причиною головного болю. Особливо актуально для тих, хто постійно в укриттях, не має змоги вийти на вулицю.

Якщо це головний біль напруги (ГБН), тоді біль тисне, ниє, має переважно двосторонній характер. Можливий стріляючий односторонній біль, і тоді він чітко поєднується з напруженими та болючими шийними й краніальними м‘язами з того ж боку.

Якщо це мігрень, біль стає частіший та сильніший. Гірше реагує на звичайні анальгетики (тут загроза зловживанням ліками).

В наших умовах біль:

  • частіше комбінується з напруженням шийних м‘язів.
  • Гірше реагує на знеболюючу терапію.
  • Потребує додаткових немедикаментозних заходів.

Як собі допомогти?

  • Робити вправи для шийного відділу. Хоча б раз на день. Виділіть кілька хвилин – цього буде цілком достатньо.
  • Припинити читати новини зі смартфону.
  • По можливості виходьте на вулицю кожного дня, особливо перед сном. Регулярно провітрюйте приміщення, щоб був постійний потік свіжого повітря.
  • Робіть масаж на болючих точках. Особливо в завушній ділянці та в нижній частині потилиці. Також можна використовувати знеболюючі гелі чи креми.

Тепер про ліки:

Ібупрофен 200-400 мг.

Парацетамол 500 мг.

Німесулід 100 мг.

Можливі комбіновані анальгетики:

цитрамон (кофеїн + парацетамол + ацетилсаліцилова кислота).

Доларен (диклофенак + парацетамол).

Якщо напруга в шийних м’язах переважає над болем – можуть бути ефективними міорелаксанти (Толперизон 150 мг 2-3 рази на день).

Якщо у вас мігрень і звичайні анальгетики не допомагають, а терапевтичну дозу використано, можливо перейти до наступної лінії лікування – триптанів. Якщо немає можливості проконсультуватися з лікарем – Золмітриптан 2,5 мг у вигляді таблеток чи назального спрею.

Якщо біль набув нових характеристик (супроводжується температурою, наростає по інтенсивності щоденно чи щогодинно, виникнув різко, наче вдарили по голові – негайно зверніться за медичною допомогою.

Комплекс вправ для шиї:

Фото: instagram.com/your_neurologist

Фото: instagram.com/your_neurologist

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я