RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Корисно цілий рік: у МОЗ назвали 5 переваг купання у холодній воді

19 січня в Україні відсвяткували Водохреще за юліанським календарем. Хоча раніше ПЦУ спростувала необхідність купання в ополонці, багато людей залишилися прихильниками цієї традиції. Коментуючи користь таких екстремальних водних процедур, Міністерство охорони здоров'я наголосило: позитивний вплив стосується систематичного загартовування, а не одноразового купання на свято.

Ось, які переваги купання в холодній воді виділило МОЗ на своєму офіційному сайті.

Фото: Getty Images

1. Зміцнення імунної системи

Під впливом холодної води кількість лейкоцитів (імунних клітин, також відомих як білі кров'яні тільця) збільшується. Також прискорюється метаболізм – обмін речовин. Все тому, що тіло активує імунну систему у спробі зігрітися.

Читайте також: Як потрібно харчуватися для хорошого імунітету: поради лікаря.

2. Відчуття задоволення

Мозок під час купання у холодній воді вивільняє ендорфіни – хімічні речовини, які також називають природними антидепресантами. Вони дарують задоволення та почуття ейфорії після процедури.

3. Поліпшення кровообігу

Якщо людина регулярно плаває в прохолодному басейні або приймає холодний душ, рух крові в судинах прискорюється, поліпшується кровопостачання внутрішніх органів. Лікарі стверджують, що це зміцнює судини та знижує артеріальний тиск.

Читайте також: Кошмарить імунну систему: лікар пояснила, як "гормон стресу" кортизол впливає на організм.

4. Спалення калорій

У холодній воді рухи стають активнішими, а серцебиття прискорюється. Намагаючись зігрітися, організм спалює набагато більше калорій, ніж у теплій воді.

5. Зменшення стресу

Плавання - корисне фізичне та психічне навантаження, під впливом якого активується симпатична нервова система, збільшується виділення катехоламінів та норадреналіну. Це не лише зменшує стрес, а й знижує відчуття болю.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я