RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Педіатр дала 6 порад, як полегшити стан дитини під час хвороби

В зимовий період значно збільшується кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій, особливо у дітей. І у такому випадку потрібно знати не лише про методи їх лікування, але й розібратися, як правильно підтримати дитину та полегшити її стан. Детальніше про це розповіла лікар-педіатр Валентина Плахута.

Валентина ПлахутаФото: instagram.com/meddoc_mama

"Діти хворіють, і це факт, з яким треба змиритися. Не намагайтеся знайти "чарівну таблетку", щоб цього уникнути, її не існує. Щоб розв'язувати проблему, потрібно прийняти факт її існування. Єдине, що можуть зробити батьки, - знати, як полегшити стан дитини й коли потрібно звертатися до лікаря", - пише експертка у своєму блозі в Instagram.

Фахівець пояснює, що коли дитина хворіє, вона не розуміє, що відбувається, тому може поводитися трохи "нестерпно", У такій ситуації батькам слід зрозуміти це, прийняти і створити умови, де дитині буде комфортно.

Читайте також: Як зрозуміти, що дитина змерзла: педіатр назвала кращий спосіб перевірки.

Як полегшити стан дитини під час хвороби: 6 способів

Активність

Завжди орієнтуйтеся на самопочуття малюка: якщо в дану хвилину дитина відчуває себе більш-менш і хоче погратися, то не позбавляйте її такої можливості. Можете запропонувати спокійні ігри, почитати книжку чи розказати історію. Краще відмовитися від збільшення екранного часу в такі моменти, але якщо малюк хоче спати, навіть якщо не за графіком - дійте за відчуттями та потребами дитини.

Харчування

Під час хвороби у дитини зникає апетит - прийміть це. Не змушуйте, але пропонуйте потроху щось з'їсти, проте часто щось легке, поживне і рідке (наприклад, овочеве пюре чи бульйон). Найголовніше - пити. Пропонуйте по 1-2 ковтатки води кожні 20 хвилин. Це важлива допомога при температурі, діареї чи поганому самопочутті.

Дайте ліки в найкращий для дитини спосіб

Діти часто не хочуть приймати ліки, а тим паче, коли погано себе почувають. Тому намагайтеся пом'якшити процес приймання ліків: якщо це сироп, можна його трохи охолодити; якщо він дуже солодкий, можна розділити на менші порції дозу, трохи додати води. Не слід обманювати дитину, намагаючись приховати ліки в їжі чи напоях.

Нежить, закладений ніс

Можна полегшити дихання дитини за допомогою прохолодного вологого повітря та фізіологічного розчину по 1 краплі в кожен носовий хід декілька разів на добу. Якщо слиз рідкий, сам витікає назовні через ніс або стікає по задній стінці та дитина ковтає його, запасіться серветками. Вчіть дитину видувати слиз, але не в період хвороби. Зважайте, що таке "видування" не у всіх випадках корисне. За потреби скористайтеся аспіратором.

Фото: Getty Images

Читайте на тему: Дуже легко передозувати: фармацевт розповіла, які краплі від нежитю не підходять дітям.

Вчіть хворіти

Діти не знають, що таке гарячка чи нежить. Їм це не подобається, вони страждають через хворобу, і це нормально, якщо малюк дуже нервовий у період простуди.

Грайте з дитиною в лікарню, де вона буде лікувати іграшки, прочитайте казку про те, як зайчик захворів і йому треба було промивати носик і пити чай. Не забувайте, що є книжки для дітей різного віку, що пояснюють, як працює тіло і функціонує організм людини.

Будьте поруч

Дитина хворіє, їй погано, але знати, що близька людина поруч - важливий момент для видужання малюка. Будьте поруч: прочитайте казку, пограйте в спокійну гру, поясніть дитині, що відбувається, що треба зробити, щоб стало краще.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я