RU  UA

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Лікар порадила, як підтримати організм при ГРВІ

Зима - час гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), проте через війну не всі українці мають можливість сходити до лікаря. Кардіолог Наталія Іванюк поділилася в своєму Instagram основними порадами, як підтримати організм під час хвороби.

Фото: instagram.com/dr.ivaniuk

Відпочинок. Повноцінний сон і постільний режим - головне правило швидкого одужання. Не треба переносити ГРВІ "на ногах" - так ви довше хворітимете і можете отримати ускладнення.

Харчування. Не змушуйте себе їсти, якщо не хочеться. Та не відмовляйтеся від їжі зовсім - організму потрібна енергія для боротьби з хворобою. Харчування має бути легке, але збалансоване: бульйон, білий рис, нежирна риба, тушковані овочі та інше.

Читайте також: Як правильно лікувати ГРВІ дорослим та дітям: поради сімейного лікаря.

Водний баланс. Вода виводить токсини, тому обов'язково пийте багато рідини! Але не зловживайте напоями із кофеїном.

Вітаміни. Для загальної підтримки організму у перші дні хвороби можна приймати вітамін D (2000 МО), цинк (30-50 мг), вітамін C (500-1000 мг).

Фото: Getty Images

Наталія Іванюк також розповіла, що не можна робити під час лікування ГРВІ.

  • Не збивайте температуру до 38,5. При цій температурі виробляється білок інтерферон, який бореться з вірусом.
  • Не призначайте ліки самостійно, особливо антибіотики. Останні допомагають лише від бактеріальних інфекцій і для боротьби з вірусами просто неефективні. Відрізнити їх може лише лікар.

Читайте також: Чи варто приймати вітамін С під час застуди: лікар розвінчала міф.

Що робити, щоб не хворіти на ГРВІ?

За словами фахівця, жодні чудодійні БАДи не здатні зміцнити здоров'я. Найкраща профілактика ГРВІ – здорові звички. Збалансоване харчування, фізичні навантаження та повноцінний сон – найкращий спосіб підтримати імунітет.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я