RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Не робіть так: лікар розповіла про поширені помилки в лікуванні кашлю

Осінь - сезон ГРВІ, в лікуванні яких люди часто керуються міфами та народними порадами. При цьому симптоми ГРВІ, включно з кашлем, слід лікувати згідно з принципами доказової медицини. Сімейний лікар — інтерн Христина Авраменко розповіла про популярні помилки у домашньому лікуванні кашлю, яких слід уникати.

Як не потрібно лікувати ГРВІ: сімейний лікар назвала 10 неефективних способів.

"Кашель - це рефлекторна дія, спрямована на очищення дихальних шляхів від слизу або сторонніх подразників. Тобто це захисний механізм. Його не варто боятися, але водночас не потрібно недооцінювати, - пише лікар в Instagram. - Кашель сигналізує вам про те, що щось дратує слизову оболонку дихальних шляхів. Це може бути як тютюновий дим чи пил, так і мокротиння у бронхах чи онкологія. Але більшість людей звертаються саме з інфекційним кашлем, на тлі застуди".


Переглянути цей допис до Instagram

Сімейна лікарка - інтерн (@avramenko.doc)

За словами фахівця, такий кашель зазвичай проходить сам по собі протягом місяця, і це нормально. Але часто люди до консультації з лікарем починають самостійно приймати ліки, погіршуючи свій стан. "Не робіть так, у більшості випадків це лише шкодить", - попередила вона.

Чи варто приймати вітамін С під час застуди: лікар розвінчала міф.

"Ліки від кашлю діляться на відхаркувальні, муколітики та протикашльові (пригнічують кашльовий центр). Перші 2 групи розріджують мокротиння і покращують його виведення, але мають різні механізми дії. І ця відмінність суттєва. Тому що при застосуванні муколітиків кількість мокротиння не збільшується, тільки її в'язкість. Чого не скажеш про відхаркувальні, - пише Авраменко. - Ви не можете знати, чи є мокротиння у ваших легенях. Це визначить лише лікар за допомогою аускультації. Після чого і прийматиметься рішення про доцільність призначення ліків".

Лікарка розповіла, що людина може приймати препарати, щоб покращити відходження мокротиння з легенів, а його там просто не буде.

"Або ви приймаєте протикашльові, які блокують кашльовий центр, при цьому ваші легені наповнені мокротинням, яке неможливо відкашлювати + може приєднатися додаткова інфекція", - пояснила вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я