RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чи варто приймати вітамін С під час застуди: лікар розвінчала міф

Не секрет, що восени зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) та інших простудних захворювань. За перших ознак застуди більшість людей відразу згадують про вітамін С у вигляді лимону або таблеток. А чи справді цей вітамін допомагає зменшити симптоми застуди або кількість днів хвороби? З цим питанням допомогла розібратися сімейний лікар Христина Авраменко.

Фото: instagram.com/avramenko.doc

За словами фахівця, результати досліджень, присвячених прийому вітаміну С, виявилися суперечливими.

"Висновки одніх статистичних даних запевняють, що ефективність вітаміну С щодо скорочення тривалості симптомів застуди не більша, ніж ефект плацебо. Інші дослідження стверджують, що щоденний прийом вітаміну С протягом року скорочує тривалість симптомів застуди на 8% у дорослих і на 15% - у дітей" , - поділилася лікар в Instagram.

Отже, люди хворіють, наприклад, не 6 днів, а 5, але не у разі підвищення дози, а при споживанні денної потреби, наголошує Христина Авраменко.

"Якщо так, навіщо тоді приймати вітамін С у таблетках усі 365 днів, якщо можна просто збалансовано та регулярно харчуватися!? Цей вітамін не синтезується нашим організмом самостійно, ми отримуємо його з раціону", - розповіла лікар.

Фото: pixabay.com

Добова доза вітаміну С для дорослих

Добова норма для чоловіків становить 90 мг на день, а для жінок – 75 мг. У той час, як у таблетованих формах переважно від 300 до 1000 мг.

Фахівець зазначила, що вітамін С міститься не тільки в цитрусових, як усі звикли думати. Наприклад, у 100 г солодкого червоного перцю міститься 250 мг вітаміну С.

Насамкінець Христина Авраменко сказала, що харчуючись регулярно і збалансовано ми точно отримаємо вітамін С разом з їжею. Адже продуктів, багатих на них, безліч.

"Навіть якщо вам подобається вірити в лікувальні властивості вітаміну С, просто збільште кількість фруктів та овочів під час хвороби. Не пийте таблетки – смакуйте їжу", - наголосила лікар.

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я