RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

8 квітня

6 квітня

5 квітня

4 квітня

Всі новини

Як зрозуміти, що дитина змерзла: педіатр назвала кращий спосіб перевірки

Коли в домі маленька дитина, це вимагає облаштування побуту певним чином задля її комфорту, а також вирішення ряду інших, не менш важливих питань. Одне з яких – слідкувати, щоб малюку не було холодно. Лікар-педіатр, кандидат медичних наук Валентина Плахута пояснила, що новонароджені дуже чутливі до зміни температури повітря, тому її варто контролювати.

Лікар-педіатр Валентина ПлахутаФото: heylink.me/meddoc_mama

"Немовлята мають високе співвідношення поверхні тіла до ваги, що дійсно підвищує ризик втрати тепла. Також немовлята не мають розумового усвідомлення для саморегуляції, тому при дуже низькій температурі в приміщенні малюк може дійсно мерзнути", - розповідає експертка у своєму блозі в Instagram.

Більшість людей перевіряють, чи не змерзла дитина, торкаючись її рук/ніг/носика/вушок, однак це є помилкою. За словами фахівця, ці частини тіла постійно контактують зі зовнішнім середовищем і частіше прохолодніші на дотик.

"Якщо руки та ніжки холодні, це не означає, що вашій дитині холодно! Кращий спосіб перевірки - дотики по тілу малюка (спинка, шийка, животик). Якщо тіло тепле на дотик, то з малюком все в порядку", - каже лікарка.

Спеціалістка наголошує, що 16-22°С - нормальна температура повітря для малюка (профілактика синдрому раптової смерті малюків, адекватний стан слизових, спокійніший сон і т.д.). Це правило актуальне у тому випадку, якщо дитина вдягнена в кілька легких шарів одягу.

Окрім того, педіатр радить слідкувати за поведінкою новонародженого: "Малюк їсть, спить, капризує, грається? Значить з ним, ймовірно, усе добре. Якщо дитина холодна на дотик, тремтить і постійно плаче, то притискаємо малюка до себе, прикладаємо до грудей і думаємо про ще один шар одягу. Також не забувайте, що контакт шкіра до шкіри - найліпший спосіб зігріти тіло і душу".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я