RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Діти можуть хворіти кожні 2-3 тижні, не треба їх надто "утеплювати" - лікар-педіатр

Денис Савощенко розповів Апостроф Health багато цікавого про наш імунітет

Денис Савощенко розповів Апостроф Health багато цікавого про наш імунітет Фото: instagram.com/doc_den

Як із дитинства "виховати" в дитини сильний імунітет, що захищатиме її протягом усього життя — від дієти до фізичних навантажень. Чому білок найкраще отримувати з морської риби та які міфи існують навколо роботи імунної системи — про це в програмі Апостроф HEALTH розповів сімейний лікар-педіатр ДЕНИС САВОЩЕНКО.

— Що таке імунітет?

— Мольєр писав, що основне завдання лікаря — розважити пацієнта в той момент, коли його організм героїчно бореться із жахливою хворобою. Якщо говорити простою мовою, то імунна система має кілька функцій, й основна з них — це захист нашого організму від будь-якої атаки із зовнішнього середовища або внутрішнього середовища нашого організму. Імунна система відповідає виключно за боротьбу з антигенами, тобто шкідливими речовинами, які потрапляють до нашого організму.

Але слід зазначити, що імунна система входить до складу певної тріади управлінської системи організму. До цієї тріади входить нервова система, гормональна система та імунна система. І всі ці три системи відповідають та впливають одна на одну. І тому наш імунітет не тільки рятує наш організм, а й регулює роботу решти органів і систем.

— Як впливає гормональна система?

— У нас є основний начальник — це центральна нервова система, яка дає певний сигнал на певну дію, пов’язану з нашим організмом. Ці сигнали переходять на гормональну систему, що виділяє гормони, які впливають на клітинну структуру організму. І потім вплив гормонів запускає клітинні процеси, у які вже входить імунна система.

— Від яких зовнішніх факторів залежить стійкість нашого імунітету?

— Будь-яка атака на організм впливає на імунітет. Одна справа, коли людина гуляє на свіжому повітрі, де також є певна кількість патогенних мікроорганізмів, але на свіжому повітрі мікроорганізми не збираються в одну велику групу. Й інший приклад, якщо ми сидимо в закритому приміщенні, що погано провітрюється, ми накопичуємо дуже велику кількість мікроорганізмів і на імунітет йде більше навантаження.

Крім того, для імунітету є дуже важливий фактор — гігієна повітря. Тобто повітря повинне мати певні параметри, щоби наш організм міг упоратися з будь-якою загрозою, яка може виникнути.

— Що це за параметри?

— Основні параметри — це вологість повітря, вона має бути не менше 50 %. В ідеалі — 50–60 %. І температура повітря має бути приблизно від 18 до 23 градусів.

— А коли є небезпека сухого повітря чи навпаки вологого?

— Влітку, коли температура висока, повітря стає сухішим і це небезпечніше для нашого організму. Але коли холодає і вологість повітря в нормі, ми всі збираємось у маленькі групки в невеликих приміщеннях, і це набагато небезпечніше для організму, ніж сухе повітря на вулиці.

— А як нам в офісі захиститись від зовнішніх факторів, які можуть нам зашкодити?

— Для цього є спеціальні гаджети, які можуть створити правильну температуру в приміщенні: кондиціонери з функцією фільтрації повітря або зволожувачі повітря, які допомагають уберегтися від патогенної флори, яка може атакувати організм.

— Яка оптимальна дистанція для того, щоби не перевантажувати приміщення людьми?

— Приблизно два метри квадратних на людину.

— Що потрібно, щоби наші діти були здоровими в майбутньому?

— Наш імунітет розвивається не просто з дитинства, він формується генетично та передається від наших предків впродовж мільйонів років. З народження від пращурів ми отримуємо приблизно 90 % антитіл, які захищають нас від усіх існуючих мікроорганізмів. Плюс через кров матері, з молоком матері, ми отримуємо ще додаткову частину антитіл. І після цього нам потрібно уважно стежити за тим, як ми ростимо дитину. Вона не може сказати: "Мамо, відкрий вікно, будь ласка" або "Мамо, навіщо ти соску мою тисячу разів помила".

Окрім клітин імунітету — лімфоцитів, лейкоцитів, ми маємо гуморальний імунітет. Дуже важливим гуморальним фактором є лізоцим — це наш натуральний антисептик, який знаходиться в нас у слині, сльозах, у вушній сірці.

— Я чув у дитинстві, що можна облизати рану і вона загоїться, це правда?

— Якби ви були собакою чи кішкою, то так. Тому що в них концентрація лізоциму є достатньою, щоби шкірні рани затягнути. Але при цьому на шкірі в нас знаходиться волосся, а волосся є антеною, по якій йде шкірне сало, а шкірне сало теж має лізоцим та інші елементи, які захищають наш організм.

— Наскільки важливе грудне годування?

— Це найважливіше, що може бути для здоров’я дитини та матері. Тому що процес виділення молока є гормональним, а гормональні процеси розбудови після виношування плода дуже важливі. А для дитини в молоці матері є все необхідне, щоби вона росла здоровою.

— Після етапу грудного годування, як можна підвищити імунітет? Можливе загартування?

— Тут можу згадати одну гарну українську приказку: "Що занадто, то не здорово". Загартування має бути систематичним та поступовим. Справді, якщо дитину постійно "утеплювати", то найменший протяг буде знижувати роботу імунітету й діти починають хворіти просто безконтрольно.

Як можна загартовувати немовля? По-перше, зниженням температури повітря у квартирі — до 18–22 градусів. По-друге, зменшувати температуру води. Якщо ми купаємо дитину за температури 38 градусів, то раз-два на тиждень можна температуру поступово опускати до 30 градусів. Цього буде достатньо, щоби дитину загартувати.

Що робити не можна? Часто, коли дитина упускає соску, мама в паніці біжить обробляти її окропом та зверху антисептиком. Дивіться, у нашому організмі є так званий мікробіом, тобто корисні бактерії, які підтримують багато процесів роботи в організмі та допомагають боротися з патогенними мікроорганізмами. Кишковий мікробіом підтримує травну систему, додаючи певних ферментацій.

— Тобто можна давати дітям брудну соску?

— Є такий вислів: "Кожна дитина у своєму житті має з’їсти невелику грудку бруду". Тому, звичайно, якщо соска впала на вулиці або десь на підлогу в громадському місці, її потрібно обробити. Але якщо вона впала вдома, її можна просто промити проточною водою і все.

Але навіть на вулиці, якщо у вас немає запасної соски або антисептика, знову ж таки, можна промити звичайною бутильованою водою, нічого страшного в цьому немає. Я навіть більше скажу, чим старша буде дитина, тим більше вона все тягтиме в рот. Це нормально, дитина навчається та розуміє. Ось ми з вами вже приблизно розуміємо, що стіл не дуже смачний. Як ми це зрозуміли? Ми в дитинстві спробували все, що можна й не можна.

Й ось знайомство з мікроорганізмами теж привчає наш імунітет, що є просто елементи, які не шкодять нашому організму, а є шкідливі бактерії або віруси, і з ними організм боротиметься.

— Що може змінити наш імунітет?

— Змінити наш імунітет можуть кілька факторів. По-перше, так звані аутоімунні захворювання, коли імунітет бореться не тільки з вірусом, а й атакує наш організм.

По-друге, ведення правильного способу життя. На імунітет дуже сильно впливають заняття спортом, фізична активність зміцнює судини, призводить до тонусу судинної стінки. А судинна система є транспортною, якою подорожують і клітини імунітету.

Також харчування, воно має бути правильним, це наш бензин. Бензин поганий — двигун не працює.

— А що означає правильно?

— Близько року тому на з’їзді Асоціації гастроентерологів світу підказали дуже цікаву ідею. Якщо людина не має протипоказань, вона може їсти солодке, фастфуд — 30 % від усього раціону харчування. Це багато.

Але при цьому, що означає правильне харчування? Воно має бути збалансованим. Якщо в людини немає якихось захворювань, які виключають ті чи інші продукти харчування, або алергій, то ми рекомендуємо харчуватися якісними продуктами, не швидкого приготування, не дуже жирних. Жири мають бути обов’язково, але не від соняшникової олії, а тваринного походження — це морська риба й червоне м’ясо.

— А пташине?

— Біле м’ясо дієтичне, тому треба певну кількість риби або риб’ячого жиру приймати, щоби добрати потрібну кількість жирів.

Чому риба має бути саме морською? Тому що водорості, що живуть у морі чи океані, накопичують у собі необхідні нашому організму амінокислоти омега-3. Вони є основними у формуванні нашої судинної стінки, у структурі клітин та формуванні нашої печінки. Морська риба їсть або водорості, або рибу, яка їла ці водорості.

— Не всім по кишені свіжа морська риба. Що краще, свіжа річкова риба чи глибокої заморозки, але морська?

— У будь-якому разі морська буде краще, навіть заморожена. Природно, через заморозку втрачається клітинна структура й ми втрачаємо більшу частину мікроелементів, але в нас є дуже класний вихід із цього, можна брати рибу недорогу, наприклад, оселедця. Ще раз повторюся, переважно концентрація омега-3 йде у водоростях. У продажу є морська капуста, вона не дорога й корисніша для організму, ніж риба річкова.

Але не варто забувати і про "правильні" вуглеводи, які дають нам енергію, і клітковину.

— Де вона є?

— Здебільшого в зелені, овочах та фруктах, які мають щільну структуру. Наприклад, якщо взяти мандарин та яблуко, то мандарин дуже добре насичений соком, а яблуко дуже міцне. Так найпростіше зрозуміти, у якому фрукті найбільше клітковини знаходиться.

— Який вид спорту краще вибрати дитині?

— Насамперед те, що подобається самій дитині. Варто спробувати різні види спорту — групові та індивідуальні. Але не варто вкладати в дитину якісь свої мрії, що не склалися. Може, замість боксу чи футболу, дитині будуть ближче танці або заняття на роликах.

І треба розуміти, що корисна саме фізкультура, а не спорт. Професійний спорт шкодить, а фізкультура допомагає.

Перше, з чого треба почати, це подивитися, до чого в дитини є більша схильність. Футбол, наприклад, корисний просто тому, що це біг на свіжому повітрі та це груповий вид занять. Але там часто травми виникають і можуть виникнути проблеми із суглобами. Гарний вид спорту — плавання, але й тут можна водички сьорбнути й головою об бортик вдариться. Навіть шахи — це дуже нервовий вид спорту. А наша нервова система — це наш основний керуючий орган. І якщо будуть проблеми з нервовою системою, отже, можуть бути проблеми з усім іншим.

— У дитинстві неодноразово чув від батьків, що треба шапку носити, інакше буде менінгіт. Чи це правда?

— Тут повертаємось до початку нашої розмови. Якщо вас у дитинстві весь час утеплювали, тоді дійсно можна отримати якщо не менінгіт, то застудити певні нерви або отримати застуду. Але якщо ви виходили надвір, знімали шапку й ховали в кишеню, то нічого страшного не станеться.

Так, одягатися треба правильно, але при цьому потрібно загартовувати себе, звикати до холоду. Тому що прохолодна температура зміцнює наш організм та стимулює його роботу.

— Ще кажуть, що для підвищення імунітету необхідно пропити пробіотики, щоби мікрофлора збагатилася. Що скажете?

— Це дуже небезпечні поради. Усі хімічні елементи, як лікарські, так і ті ж пробіотики, вітаміни, БАДи — можуть призначатися лише за чітких показань.

— БАДи — це що?

— Біологічно активні добавки, у тому числі пробіотики — шикарна штука. Пробіотики — це корисні бактерії, але треба розуміти, що в чоловіків та жінок різна флора. Якщо є якісь патології, хвороби, то тільки лікар може вам призначити правильний пробіотик, у правильному дозуванні та режимі прийому.

Якщо людина сама це прийматиме — вона може собі нашкодити. Наприклад, через підвищену кількість лактобактерій, у людини може початися запальний процес у кишечнику, що призведе до розладу та рідкого випорожнення, а це загрожує зневодненням. Тому лише лікар може призначити ці речі.

— Ще один міф про голодування. Якщо людина не їсть якийсь період — що в цьому корисного, а що може завдати шкоди?

— Наш організм, навіть коли ми спимо, постійно працює та витрачає мікроелементи. Якщо наш організм не заповнює ці мікроелементи — у нас трапляється збій. Найкласніший приклад, він переважно зустрічається в дитячому віці, коли підвищується рівень ацетону. Ацетон є отруйним для нервової системи. Чому це відбувається? Від їжі ми отримуємо глюкозу, яка перетворюється на хімічний склад глікогену. Глікоген — це рідке паливо кожної нашої клітини. У дорослих глікоген має властивість накопичуватися, а в дітей досить швидко витрачається.

Тому тільки дитина захворіла, перенервувала — рівень глікогену стає недостатнім, щоби забезпечити роботу організму, й організм починає спалювати наш жир. Й ось при спалюванні жиру виділяються ці кетонові тіла, які є отруйними для головного мозку.

Так, добре, ви спалюватимете жир, але при цьому ви порушуватимете роботу головного мозку. А вже після того, як головний мозок не отримуватиме достатнього харчування, виникає питання, яка система полетить далі. Тому треба дуже бути акуратним.

— Тобто будь-яка дієта може збити режим нашого імунітету?

— Так. Дієту повинен призначати лікар, а прописувати дієтолог.

— А яка дієта є більш небезпечною для організму?

— Найнебезпечніше повноцінне голодування. А ось піст, наприклад, насправді дуже продуманий, там є багато страв, що повністю забезпечують організм усіма потрібними елементами.

— А що робить із нами голодування?

— Крім прикладу з кетонами, у нас виділяються жовчні ферменти, яким за відсутності їжі, нікуди себе реалізувати. І тому в нас просто збивається робота внутрішніх органів. У нас може бути запалення підшлункової залози, можливо запалення безпосередньо жовчного міхура. Або ж через те, що виділяється шлунковий сік, а це дуже сильна соляна кислота, вона вражатиме і вимиватиме слизову оболонку шлунку, і може дійти до тканин шлунку і викликати ерозію або навіть виразку.

Крім цього, недостатність мікроелементів і загалом енергії, може призвести до порушення уваги, а якщо людина працює на якихось точних апаратах, вона просто може знепритомніти й не дай Бог нашкодити собі та оточуючим.

— Як підготуватись до купання на Хрещення?

— Організм треба готувати поступово, і поки що час для цього є. Як мінімум, потрібно починати з контрастного та холодного душу. Якщо ви реально зважилися викупатися, хоча б за пару тижнів практикуйте зняття одягу на вулиці. Ненадовго, але поступово збільшуйте цей час і слідкуйте за температурою.

Поки ви пройдете весь процес занурення в ополонку: роздягнетеся, постоїте в черзі, пірнете, повернетеся, обітретеся й одягнетеся в сухий одяг і зігрієтеся — реально пройде близько півгодини. Ось ви спробуйте зараз в одних плавках на півгодини вийти надвір.

Підготуйтеся, якщо ви хочете. Якщо ви не підготуєтеся, це може закінчитися просто інсультом. Найчастіше це так і відбувається.

У нас як звикли? Зібралися, пірнули, випили коньяку й далі поїхали святкувати з алкоголем. І що відбувається? Саме переохолодження тонізує судини, спазмує їх. Алкоголь навпаки їх розширює, при цьому розріджуючи кров. Й ось ця гра судинами, які не звикли до такого, призводить просто до мікротравм. Інсульт не відразу відбувається, десь за дві доби все неврологічне відділення забите такими купальниками.

— Тобто якщо готуватися заздалегідь, то все буде добре?

— Краще взагалі це не припиняти. Влітку можна приймати холодний душ. Часто професійні спортсмени під час тренувань, коли велика спека на вулиці, приймають ванни з льодом. Не припиняйте, щоб організм постійно відчував такі навантаження — тоді все буде дуже добре й корисно.

— З якого віку краще починати. Наприклад, якщо людина вже літня, це не буде небезпечно?

— Можна почати й у похилому віці, просто не доходити до якихось критичних температур, достатньо температури води 10 градусів. Але перш ніж починати, обов’язково літній людині слід проконсультуватися із сімейним лікарем чи кардіологом. Тому що коли ми говоримо про людину старшу 50 років, то, на жаль, дуже великий шанс, що вона має якісь хронічні захворювання. Найчастіше це захворювання серцево-судинної системи. Але якщо людина добре ставиться до свого організму, стежить за своїм здоров’ям, спостерігається в лікаря, чому б і ні.

— А як визначити ознаки дефіциту імунітету?

— Це дуже цікавий момент. Усі вважають, що якщо людина хворіє часто, це імунітет погано працює. Ми як лікарі дивимося не на частоту хвороб, а на те, як вона протікає. І якщо людина захворіла і хвороба довго не минає або має ускладнення, і якщо будь-яке захворювання має таку течію, тоді ми говоримо, що є імунодефіцит.

А є так звана частота захворювань, і вона дуже відрізняється в дорослих та дітей. Діти, що відвідують дитячі садки й початкові класи школи, у нормі можуть хворіти на простудні захворювання 10 разів на рік, тобто практично кожні 2–3 тижні, але при цьому одужувати. Дорослі люди можуть до 6 разів на рік хворіти — це нормально. Це про гострі респіраторні вірусні інфекції.

— Який імунітет кращий — після вакцинації чи природний?

— Краще після вакцинації, тому що це відбувається контрольовано, і ви не занедужаєте цією хворобою, а як протікатиме хвороба — це вже дуже важко. Є купа факторів, окрім роботи вашого імунітету та організму, наскільки він зможе впоратися. І своєчасне, правильне лікування.

Є в нас проблеми із прийомом антибіотиків. Це антибактеріальний препарат, а часто антибіотики призначають при вірусних захворюваннях. Противірусні препарати — це зовсім інша група, і їх набагато менше.

Часто люди займаються самолікуванням, призначають при вірусі антибіотик, який на вірус не діє, але вбиває нормальну мікрофлору. Й оскільки немає "хороших" бактерій, ми отримуємо ускладнення бактеріальне, яке взагалі не реагує на антибіотик. І ми отримуємо до звичайної застуди сильне бактеріальне ускладнення, яке не знаємо як лікувати.

Тому краще вакцинуватися, контролювати все це, ніж захворіти й незрозуміло як перенести хворобу.

— Як впливає локдаун на людину?

— Негативно, тому що коли ми перебуваємо в контакті з іншими людьми — ми не лише спілкуємося, ми контактуємо з їхніми мікроорганізмами, ослабленими вірусами, різними видами бактерій. А так ми сидимо і, власне кажучи, не даємо тренування нашому імунітету, він не зустрічається, крім коронавірусу, з іншими слабкими вірусами. Тому той самий грип зараз — дуже велика проблема. Про нього забули, а він теж зараз іде. Або звичайний нежить набагато швидше дає ускладнення, ніж раніше.

Як тільки ви зустрінетеся з якоюсь трохи сильнішою бактерією, вірусом або грибком — не факт, що імунітет вчасно відреагує та створить правильну реакцію. Тож може бути проблема.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів