RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Лікар пояснила, чому восени загострюються хвороби шлунку і погіршується травлення

Ви могли помічати, що з настанням осені частіше проявляються загострення шлунково-кишкового тракту і саме травлення в цілому погіршується. Про те, які причини можуть до цього призводити та що робити у разі виникнення подібної проблеми, детально розповіла лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська.

Євгенія БелінськаФото: instagram.com/dr.belinska

Чому восени часто трапляються загострення хронічних патологій ШКТ?

"Світловий день скорочується, настрій погіршується, ви в стані стресу. І тут вже реалізується вплив адреналіну, норадреналіну та кортизолу на ШКТ, а також збільшується вживання кави, шоколаду та цигарок, яке також має певні наслідки", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Серед інших причин:

  • Змінюється харчування. Сезон свіжих фруктів та овочів проходить, і це позначається на травній системі.
  • Восени збільшується захворюваність на ГРВІ. "Частіше пацієнти вживають НПЗП (парацетамол, німесулід, Ібупрофен), які в свою чергу пригнічують циклооксигеназу, що призводить до зниження синтезу простагландинів та зменшення захисту слизової ШКТ", - наголошує спеціалістка.

Фото: Getty Images

Читайте також: Як налагодити харчування під час війни: лікар дала прості поради.

Чи потрібно у разі відсутності скарг приймати інгібітори протонової помпи (Омепразол, пантопразол тощо), H2-гістаміноблокатори (ранітидин, фамотидин) та антациди (Ренні, Гавіскон, Маалокс тощо)?

"Ні, ми не призначаємо ці препарати для профілактики сезонних зогострень, лише для лікування, - зазначає фахівець. - Є окремі групи пацієнтів, де показаний додатковий прийом цих груп препаратів для запобігання ерозивно-виразкових уражень ШКТ на тлі застосування інших медикаментів, але це окремі пацієнти. Всім іншим достатньо збалансовано та регулярно харчуватись".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я