RU  UA

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Лікар пояснила, що насправді означає діагноз "остеохондроз" при болі в спині

В міжнародній класифікації хвороб остеохондроз - це група рідкісних захворювань, при яких порушується нормальний ріст кісток. На біль в спині скаржаться переважно дорослі і, за даними ВООЗ, це одна з найбільш поширених причин звернення пацієнтів до лікарів. Сімейна-лікарка Христина Авраменко пояснила, що насправді означає "остеохондроз" та чому цей діагноз не ставлять у західних країнах.

Сімейна-лікарка Христина АвраменкоФото: instagram.com/avramenko.doc

"Правда в тому, що понад 80% болю в спині не має визначеної причини і лиш 1% несе серйозну загрозу життю. Тому набагато легше поставити діагноз "остеохондроз", ніж пояснити пацієнтові, що сенсу в розширеній діагностиці немає. Та й взагалі, як це так без діагнозу? Виявляється, можна", - розповідає експертка у своєму блозі в Instagram.

За словами фахівця, в західних країнах, коли пацієнт звертається зі скаргами на неприємні відчуття в хребті, лікарі використовують симптоматичний діагноз – "BACK PAIN" (біль в спині).

"Певні розростання на хребцях та звуження щілин між ними на рентгені чи МРТ - здебільшого всього лише вікові зміни, які лікарі можуть називати остеохондрозом. Хоча це є варіантом норми. Бо разом з людиною старіє і хребет. Причину не шукаємо, діагноз не ставимо, то може хоч полікуємо "правильно", крапельницями та уколами в м’яке місце? - цікавиться лікарка. - І тут ні. Всі авторитетні джерела в першу чергу віддають приоритет фізичній активності. Постільний режим - найгірше, що ви можете зробити при болю в хребті. Адже рухатись потрібно настільки, наскільки це можливо та терпимо".

Фото: Getty Images

Спеціалістка радить:

  • Робити легкі вправи - це може бути ходьба чи просто повсякденна діяльність.
  • Припинити рухову активність, якщо біль посилюється, але не уникати її через страх болю.

За словами експертки, у більшісті випадків біль у спині зникає протягом місяця домашнього лікування. Проте люди різні, як і вираженність цього симптому. Тому додатково стан можуть полегшити знеболюючі, використання тепла або холоду. Рідше призначають міорелаксанти, прегабаліни, антидепресанти, наркотичні знеболюючі тощо.

"Приймати ці ліки необхідно тільки за рекомендацією лікаря та під його наглядом. Надмірне або неправильне використання може спричинити серйозні побічні ефекти", - резюмує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я