RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Розгортають стресові реакції: лікар розповіла про вплив страшних фотографій війни на здоров'я

Під час повномасштабної війни в Україні мільйони людей живуть у стані стресу, який мимоволі підживлюють недотримання правил інформаційної гігієни. Невролог та популяризатор доказової медицини Єлизавета Рогова розповіла про те, як на нас впливає постійний перегляд фотографій, на яких зображені наслідки обстрілів та жертви військових злочинів РФ.

Фото: Getty Images

У своєму Instagram лікар навела приклад фотографій із Бучі, Маріуполя та Кременчука, які шокували Україну та світ жорстокістю російської армії. Вона стверджує, що такі знімки викликають у людей травматичні переживання.

"Травматичні переживання складаються на 5-10% із запахів і тактильних відчуттів, на 10-20% зі слів і звуків, на 80-90% із картинок. Саме візуал найбільше впливає на нашу психоемоційну реакцію. Саме він розгортає стресову реакцію та уяву жахіття у нашій голові", - пише Рогова.

Лікар закликала людей відповідально ставитись до інформації, яку вони поширюють у соціальних мережах.

"Коли робите репост, думайте не лише про свої відчуття. Думайте про тих, хто може розгорнути фотографію у своїй уяві на повноцінне дійство, відчути тривогу, страх та інші негативні емоції. Саме перегляд фото та картинок часто змушує нас асоціювати себе з подіями, "приміряти" їх на себе", - попередила вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я