RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як навчитися планувати життя під час війни: психолог дала поради

Повномасштабна війна в Україні триває вже 118 днів, і жоден експерт у світі не може спрогнозувати, коли вона завершиться. Мільйони людей завмерли в очікуванні перемоги над російськими окупантами, відкладаючи життя "до кращих часів". Психолог Марина Діденко в інтерв'ю YouTube-проекту "На часі" розповіла, як вийти зі ступора та почати знову планувати своє життя.

Фото: Getty Images

"Починайте з маленьких кроків. Якщо вам важко планувати щось масштабне, почніть з планування дня. Заплануйте собі прокинутися, прогулятися, почистити зуби, зайнятися спортом. Нехай це будуть активності різного типу – соціальні, спортивні, робочі, якщо у вас є така можливість. Напишіть приблизний час, коли ви це зробите, поставте галочку після виконання. Але пам'ятайте про те, що це ВАШ план, ви маєте право його міняти і бути гнучкими", - каже психолог.

Свої плани та мрії Марина Діденко рекомендує записувати в блокноті чи телефоні, оскільки така структурованість дуже "подобається" мозку

"Нашому мозку потрібна структура, він не любить хаосу. Коли ми бачимо певну структуру, ми розуміємо, що робити, що за чим іде. Мозок реагує на це: "А я молодець, я це зробив"", - пояснює вона.

Також не варто відразу брати на себе занадто великий обсяг завдань: виходити зі ступору та апатії краще поступово, залишаючись реалістом.

"Світ ми за один день не врятуємо, але можемо собі запланувати, що зробити. Спочатку на один день, потім на два-три, можливо, на тиждень. Маленькі плани ви можете переносити. Ми зараз переходимо з глобального планування на стратегічне, тактичне - день, тиждень. Якщо хтось може планувати на місяць уперед – це вже справжня розкіш", - вважає фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я