RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як повернути продуктивність під час війни: поради психолога

У перші тижні війни українці отримали величезу порцію адреналіну та кортизолу: цілодобово волонтерили, перебували в дорозі тижнями, працювали без вихідних, приймали болісні рішення, були постійно на зв'язку. Гештальт-терапевт Оксана Моцна пояснює, що у той період ними керувала реактивна ділянка мозку, яка під час стресу увімкнула стратегію "бий, завмри, біжи".

У Instagram експертка розповіла, що коли психіка адаптувалася і люди вичерпали свої внутрішні ресурси, почалася стадія спаду і у гру вступив мелатонін. "Через стрес наша система безпеки вимкнула певні функції префронтальної кори, яка якраз відповідає за самоконтроль, волю, увагу, пам'ять, здатність мислити, аналізувати та розуміти. Саме тому у період, коли нам так потрібні ресурси на перебудову життя та відновлення, ми відчули втому, безсилля та демотивацію. Звідси - і відсутність продуктивності", - каже психолог.

Фото: Getty Images

За словами спеціалістки, психіка зазвичай відновлюється природним чином і на це потрібен час. "Якщо ми почнемо вимагати від себе попередніх результатів і змушувати працювати понад силу, то стрес тільки поглибиться, а процес відновлення - затягнеться. 50% від звичного об'єму роботи - норма на даному етапі", - стверджує фахівець.

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Як відновити продуктивність?

Створіть критичний мінімум задач. Якщо раніше ви могли працювати, вивчати мову, займатися спортом, вигулювати собаку та скетчити, то зараз варто зосереджуватися лише на декількох активностях. Не забувайте, що у стані постійного стресу навіть звичайні побутові справи потребують зусиль і відбирають чимало сил і енергії.

Налаштовуйтеся на роботу. Всі наші ресурси знаходяться у тілі, тому починати треба з нього. Налаштуватися на роботу допоможуть прості фізичні вправи. Цього "заряду" вистачить на певний час, але потім знову відчуєте втому і небажання працювати. Це сигнал зробити перерву і дати мозку відпочити. Яким чином? Треба просто дати собі час нічого не робити. У кожного свій спосіб: кава, перекур, прогулянка.

Відпочивайте. Якщо ви працюєте фізично, та відпочинок має бути максимально пасивним. Якщо ж у вас малорухлива робота - активним. Варто чергувати різні види діяльності, щоб дати мозку перезавантажитись. Все одно не хочеться нічого робити? Не чиніть опір. Легально дайте собі час відпочити, а потім з новими силами беріться за роботу.

Фото: Getty Images

Крім відсутності ресурсів і стресу, є ще одна причина низької продуктивності - втрата сенсу. Хтось працював, щоб заробити на квартиру, хтось мав свій бізнес, хтось мріє про відпустку. Зараз ці бажання частково втратили свою актуальність, тому що невідомо, що буде завтра.

"Перед кожним стоїть задача знову віднайти сенс своєї діяльності. Наприклад, маючи безпечне місце та стабільну роботу, ви можете підтримувати свою сім'ю щомісяця віддавати певну суму на благодійність. Саме розуміння того, заради чого ви працюєте, надає сил і наснаги на майбутні звершення", - резюмує психолог.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я