RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Як вийти зі ступору та налагодити життя під час війни: поради психолога

Вже майже два місяці в Україні триває війна, і багатьом людям складно продовжувати жити повноцінним життям, навіть якщо вони знаходяться у відносній безпеці. Психолог Слава Євтищенко розповіла, які є ознаки "готовності" повернутися до колишнього способу життя та як швидше стабілізувати психологічний стан.

"Психологічна стабільність – запорука щасливого майбутнього. І лише від вас залежить з яким "багажем" ви вийдете з війни. Війна – це стрес", - пояснює експертка у своєму блозі в Instagram.

Фото: Getty Images

За словами фахівця, на початку всі наші психічні резерви були в режимі "максимум" для виживання. Такий собі природний інстинкт. Нам нічого не хотілось, ми мало думали про рутинні речі та концентрувались на одному питанні – безпека. Проте велика кількість людей зараз знаходиться там, де думати про виживання - не перше питання. І перед нами постає новий виклик: як повернути собі своє життя, як почати жити тут і зараз?

Є ключові ознаки готовності:

  • виникають думки про майбутнє. Навіть коли вони супроводжуються тривогою та відчуттям розгубленості;
  • з’являються різні емоції;
  • відновлюється апетит;
  • нормалізується сон.

"Коли поступово все це відновлюється, ми можемо опинитися в певному хаосі та думати, як це пристосувати до нових умов", - каже психолог.

Фото: Getty Images

Що може допомогти стабілізувати психічний стан?

Емоції

Намагайтеся озвучувати, що саме з вами відбувається. Хоча б собі у розповідній формі. Не соромтеся ділитися своїми переживаннями, навіть якщо знаходитесь у відносно безпечному місці. Ви маєте право на переживання та емоції, навіть якщо не чули звуків вибухів.

Потурбуйтесь про тіло

Почніть знову робити ранкову зарядку чи змінювати домашній одяг на робочий. Мити голову – ще одне важливе правило. Не потрібно вимагати від себе занадто багато.

Відновлення задач

Оберіть по одній задачі із кожної рубрики, яку ви будете виконувати щодня:

  • турбота про себе
  • соціальна відповідальність
  • підтримка ЗСУ, людей
  • робота та навчання.

"Проте не поспішайте. Давати звичне навантаження одразу – величезний стрес для нервової системи. Плавність та поступовість - гарантія м'якого входу у нормальне життя", - пояснює експертка.

Обмежте джерела інформації до мінімуму

Інформація, яку наш мозок отримує безперервно – це погано. По-перше, ми втрачаємо критичність до прочитаного. По-друге, постійне оновлення новин дає ілюзію зниження тривоги та контролю ситуації. Насправді ж, це лише підвищує рівень тривоги. Мінімізуйте перегляд новин до 2 разів на день у певний час.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я