Це стосується всіх: дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну

Багато хто чув рекомендацію, що вечеря має включати певні продукти, а сам прийом їжі має бути за 3-4 години до сну. Але чому саме такий інтервал і як це правило впливає на здоров'я – розповіла дієтолог Світлана Фус.

Читайте також: Клітковина і білки: дієтолог назвала продукти, які краще їсти на сніданок.

Фото: unsplash.com

"Це пов’язано з гормональною системою нашого організму, роботою травної системи. У вечірній час у нас повинні активізуватися "нічні гормони": мелатонін і соматотропний гормон, які запускають використання організмом запасів жиру на енергетичні потреби", - пояснила експерт на своїй сторінці в Instagram.

Дієтолог підкреслює, що злагоджена робота цих гормонів можлива лише тоді, коли ми дотримуємося режиму харчування і режиму сну. За словами Світлани Фус, спати ми маємо лягати того ж дня, коли й прокинулися, а оптимальний час відходу до сну – 23:00.

"Згідно циркадних ритмів, підшлункова залоза повинна знижувати свою активність не пізніше 21:00 (рівень інсуліну, який виділився на останній прийом їжі повинен плавно знизитися і нормалізувати кількість глюкози в крові). На формування і перетравлення харчової грудки необхідно близько 3-4 годин, в залежності від того, які продукти ви вибрали на вечерю", - сказано у дописі.

"Звідси, шляхом нескладних арифметичних дій, знаходимо, що вечеря повинна бути за 3-4 години до сну, тобто 23:00-4 (3) години = 19:00 (20:00). Це стосується всіх: і тих, що худнуть і просто тих, хто хоче бути здоровими", - додала Світлана Фус.

Раніше дієтолог назвав найкращі продукти та напої для вечері.

Цікаві новини для вас:

Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.

Що відбувається після переїдання: лікар попередив про небезпечні наслідки.

Можуть бути проблеми з вагою: лікар пояснила, чому не можна їсти швидко.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я