Підтримує здоров'я кишечника: дієтолог розповів, який хліб корисний

Деякі люди вважають, що хлібобулочні вироби не приносять здоров'ю жодної користі, а лише сприяють збільшенню ваги. Однак існує хліб, який позитивно впливає на травлення та організм. Дієтолог та гастроентеролог Олег Швець розповів про переваги хліба на заквасці.

Читайте також: Чи корисний темний хліб: дієтолог розвінчала популярний міф.

Фото: pexels.com

"Закваска - це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються в природі і можуть бродити приблизно п'ять днів, - пише лікар на своїй сторінці у Facebook. - Такий хліб - це продукт ферментації, в якому тісто природним способом піднімається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна".

Дієтолог пояснив, що хоча корисні бактерії у заквасці втрачаються під час випікання хліба, збільшується біодоступність клітковини, вітамінів, мінералів та поліфенолів – корисних сполук, які підтримують здоров'я кишечника.

Також ферментований продукт із високим рівнем клітковини допомагає контролювати рівень цукру в крові. Саме тому хліб на заквасці корисно їсти людям, у яких швидко "стрибає" глюкоза.

Олег Швець рекомендує хліб на заквасці як частину меню для зменшення ризику серцево-судинних захворювань.

Читайте також: Чи варто боятися холестерину в курячих яйцях: лікар дав відповідь.

"Дієти з високим вмістом клітковини пов'язані з меншим ризиком атеросклерозу судин та патологій серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна", - пише лікар.

При цьому дієтолог попередив, що якщо людина має непереносимість глютену (целіакію), їсти хліб на заквасці з пшениці, ячменю або жита не слід. У таких випадках потрібно використовувати борошно без глютену.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я