Як визначити надлишкову вагу та до чого вона може призвести: ендокринолог дала відповідь

Зайві кілограми часто стають причиною появи різних захворювань, зокрема, цукрового діабету 2 типу. Зрозуміти, що у людини проблеми з вагою не завжди можна лише за зовнішнім виглядом. Лікар-ендокринолог Євгенія Рогальська у підкасті Олександра Коляди розповіла, як визначити надлишкову вагу та до чого вона може призвести.

Щоб провести діагностику вдома, перше, що ви маєте зробити, за словами експертки, - виміряти об'єм своєї талії. Показник більше 75 см у жінок та більше 90 см у чоловіків може сигналізувати про проблему з інсуліном, інсулінорезистентністю та зайвою вагою.

Читайте також: Як уникнути цукрового діабету на фоні ожиріння: ендокринолог дала важливу пораду.

Фото: pixabay.com

Чому саме талія є показником здорового організму?

Лікарка пояснила, що саме в цій зоні накопичується вісцеральний жир – той, який відкладається переважно на внутрішніх органах. Саме накопичення цього жиру свідчить про наявність інсулінорезистентності та про те, що є підвищені ризики серцево-судинних захворювань, підвищення артеріального тиску тощо.

Ще один спосіб визначити, чи є у вас надмірна вага та ожиріння – вирахувати індекс маси тіла. ІМТ - це вага людини в кілограмах, розділена на квадрат зросту в метрах. Однак Рогальська каже, що ця формула має одну істотну помилку.

"Ми стикаємося з тим, що люди, наприклад, бодібілдери, які мають багато м'язової тканини і мало жирової тканини, вони не мають насправді ожиріння. Але у них цей індекс все одно буде підвищений, - пояснює лікарка. - І зараз медицина пропонує нам дуже багато досліджень, які дозволяють виміряти композиційний склад нашого тіла. Тобто, вимірювати кількість кісткової маси, м'язової тканини, жирової тканини, води".

"Тому що з одного боку є бодібілдери, які з купою м'язів і мало жиру, з іншого боку є так звані скініфети. Це люди, які візуально стрункі, у них за індексом маси тіла може бути навіть дефіцит ваги, але їхнє тіло складається не з м'язів, а з жиру. І це також є проблемою. Вони також мають підвищені ризики щодо захворювань, з якими стикаються люди з порушенням вуглеводного обміну", - додала ендокринолог.

Фото: instagram.com/rogalskaya_md

Наслідки надмірної ваги

За словами лікарки, переїдання, профіцит калорій, профіцит складних вуглеводів та недостатня кількість рухової активності здебільшого призводить до інсулінорезистентності. Цей стан може привести до цукрового діабету 2 типу.

Раніше дієтолог назвала "легкі" продукти, які можуть заважати схуднути.

Цікаві новини для вас:

Чи треба рахувати калорії, щоб схуднути: дослідники назвали більш дієвий метод.

Вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон та хот-доги.

Лікарка пояснила, чому жінкам важче контролювати цукровий діабет, ніж чоловікам.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я